Guvernul a stabilit reducerea numarului de personal din invatamant cu 20.000 de persoane sau inghetarea salariilor, masura care nu a fost acceptata de reprezentantii sindicatelor din invatamant, a afirmat, luni, Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicale Liberale din Invatamant (FSLI). „S-a stabilit de Guvern sa se faca o reducere in invatamant de 20.000 de persoane sau sa se inghete salariile. Eventual sa se ajunga la un melanj intre cele doua. Nu vom accepta aceasta curba de sacrificiu, ramanem in divergente si suspendam negocierile”, a spus Cornea.
El a explicat ca autoritatile vor sa reduca bugetul din educatie cu 811 milioane lei, prin rectificare bugetara. Rectificarea bugetara care va fi efectuata de Guvern in perioada imediat urmatoare va reduce bugetele tuturor ministerelor, cele mai mari sume fiind taiate de la Agricultura, Aparare, Administratie si Interne si Educatie, singurul minister care va primi fonduri suplimentare fiind cel al Muncii. Reduceri semnificative de fonduri vor fi operate pentru Ministerele Educatiei (un minus de 676 milioane lei) si Administratiei si Internelor (-427 milioane lei), potrivit unor surse ministeriale.
Veniturile estimate pentru 2009 la bugetul de stat vor fi diminuate cu 12,073 miliarde lei, iar cheltuielile vor fi reduse cu 1,82 miliarde lei, prin rectificarea bugetara care va fi efectuata de Guvern in perioada imediat urmatoare. La nivelul bugetului general consolidat, reducerea de cheltuieli se cifreaza la 2,58 miliarde lei. Guvernul a anuntat dupa acordul convenit cu Fondul Monetar International ca bugetul pentru 2009 va fi rectificat in perioada imediat urmatoare, pe un deficit de 4,6% din PIB, fata de 2% stabilit in programul initial, in conditiile unei ajustari in jos a PIB estimat pentru acest an de la 579 miliarde lei la 531 miliarde lei.
Guvernul vrea reducerea personalului din invatamant sau inghetarea salariilor
Articole
APIA începe plățile în avans în octombrie
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) anunță că sistemul informatic al agenției este pregătit ca, începând cu data de 16 octombrie 2024, să demareze Campania de plată în avans pentru fermierii care au depus cereri de plată în anul 2024. În Campania 2024, Comisia Europeană și statele membre susțin menținerea derogării cu privire la plata avansului de până la 70 % pentru intervențiile sub formă de plăți directe, și de până la 85 % în…
Mai mult...Pesta micilor rumegătoare se extinde în țară și blochează exporturile
Numărul focarelor de pestă a micilor rumegătoare (PMR) depistate până acum de autoritățile sanitar-veterinare a ajuns la 45, ceea ce determină monitorizarea atentă a tuturor fermelor de oi și capre din toată țara. În Tulcea, primul județ afectat de virusul care ucide oile și caprele, sunt 38 de focare, alte șase în Constanța și un focar în Timiș. În total, sunt afectate până acum peste 220.000 de animale. Cum virusul se răspândește rapid, autoritățile au impus măsuri…
Mai mult...