Guvernul va discuta in sedinta de marti un proiect de ordonanta de urgenta prin care se propune inghetarea salariilor in sistemul bugetar, inclusiv pentru personalul din educatie, au declarat agentiei MEDIAFAX surse guvernamentale.
Potrivit surselor citate, proiectul de ordonanta arata ca actele normative care reglementeaza salarizarea si incadrarea categoriilor de personal din sectorul bugetarsunt aplicabile pana la 30 aprilie 2009, si tinand cont de numeroasele categorii de persoane care fac obiectul acestor acte normative se impune promovarea in regim de urgenta a unei ordonante de urgenta, astfel incat acestea sa poata fi aplicate in continuare, si in perioada 1 mai-31 decembrie 2009. „Aprobarea ordonantei reprezinta practic o procedura tehnica prin care acte normative care stabilesc nivelul actual de salarizare sunt prelungite ca valabilitate pana la sfarsitul anului, interval in care Guvernul ar putea stabili cu sindicatele categoriile de salarii si procentul cu care acestea ar putea fi majorate la un moment dat. Este o procedura prin care se stabileste ca actele normative respective nu pot intra in vigoare de la 1 mai in lipsa unei decizii finale privind majorarea salariilor”, au precizat sursele.
In document se mai arata ca neadoptarea ordonantei de urgenta ar conduce la un vid legislativ care ar afecta personalul din sectorul bugetar. In aceste conditii, ordonanta prevede ca actele normative privind salarizarea functionarilor puiblici, personalului contractual din unitatile sanitare publice, din sistemul sanitar veterinar, precum si pentru personalul militar din institutiile publice de aparare nationala, ordine publica si siguranta nationala, inclusiv personalul civil din aceste institutii, politistii si functionarii publici cu statut special din sistemul administratiei penitenciare, judecatorii, procurorii si alte categorii din sistemul justitiei, controlorii financiari din Curtea de Conturi si functiile didactice si didactice auxiliare se aplica si pentru perioada 1 mai – 31 decembrie 2009.
In urma cu aproximativ o luna, Guvernul a intentionat sa amane cresterea salariilor in sistemul bugetar pana la sfarsitul acestui an, interval in care sa aprobe legea de salarizare unica in sistemul de stat si in care sa ajunga la un acord cu sindicatele si patronatele. Ulterior, guvernul a revenit asupra intentiei si a decis ca majorarea salariilor sa fie amanata numai cu o luna, pana la finele lunii aprilie.