Guvernul taie din taxa auto

Taxa de poluare pentru autoturismele second-hand va fi redusa cu o treime, comparativ cu cuantumul care se calculeaza potrivit reglementarilor in vigoare, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului. “Aceasta Ordonanta raspunde, pe de o parte, nevoilor de dezvoltare a industriei autohtone de automobile, iar, pe de alta parte, nevoilor romanilor de a avea o taxa decenta. In acelasi timp, rezolvam si o problema scadenta a acelor romani care, din cauza faptului ca guvernarea trecuta a adoptat in termen foarte scurt acte normative, nu a putut sa-si inmatriculeze masinile, desi, ele au fost cumparate anterior datei de 15 decembrie 2008”, a explicat premierul Emil Boc.
Astfel, romanii care au achizitionat masini anterior datei de 15 decembrie, dar nu le-au inmatriculat inca, vor plati taxa valabila inainte de 8 decembrie 2008. In acest sens, ei trebuie sa depuna documente care sa ateste ca autovehiculul a fost achizitionat in vederea inmatricularii in Romania. In cazurile masinilor cumparate inainte de 15 decembrie si inmatriculate dupa aceasta data, diferenta dintre suma platita si cea stabilita in noul act va fi restituita.
Potrivit noilor prevederi, pentru Opel Astra ori un Volkswagen Golf 3 de 1,4 litri, Euro 2, proprietarul va plati aproximativ 1.800 de euro. In cazul unui autoturism Audi A4 ori a unuia BMW Seria 3, Euro 2, cu motor de 2 litri, taxa trece de 5.000 de euro. In ceea ce priveste masinile Euro 5, cu propulsoare electrice si hibridele, precum si modelele cu motorizari Euro 4 sub 2.000 cmc, acestea vor fi exceptate in continuare de la plata birului.
Nota: Compartimentul de Relatii Publice al Directiei Generale a Finantelor Publice Salaj ne-a comunicat faptul ca in perioada 15 decembrie 2008-19 februarie 2009, 88 de persoane fizice si juridice au achitat taxa de poluare triplata. Suma incasata la nivelul DGFP Salaj, in perioada sus-mentionat, din plata taxei de poluare triplata, este de 323.190 lei.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *