Deputatii „nostri” au votat, saptamana trecuta, ca o turma ratacita, ordonanta de urgenta care legifereaza actele de identitate electronice obligatorii pentru toti romanii. Un singur deputat s-a abtinut de la vot, atragand atentia asupra monstruozitatii efectelor votului. Degeaba. Ordonanta a trecut in mai putin de un minut!
Ce inseamna documentele electronice sau biometrice? Oameni de stiinta, fete bisericesti si voci din societatea civila atrag atentia asupra faptului ca noile documente sunt „instrumentele” perfecte pentru instituirea unui „sistem totalitar de urmarire si control al cetatenilor”. Prin cipurile incorporate in pasapoarte, in permisele auto, in cartile de identitate si, ulterior, in corpul uman, orice om poate fi urmarit si depistat oriunde, fara sa stie, de catre cei care detin controlul tehnologiei. Documentele biometrice sunt, se pare, doar primul pas, pentru ca, ulterior, cipurile vor fi implantate, printr-o… simpla injectie, in corpul uman. Specialistii explica: ^Cipul se ataseaza sub piele, pe nervi si intra in contact direct cu sistemul nervos uman. El poate citi temperatura si semnalele nervoase ale purtatorului, transmitandu-le serverului cu baza de date, in orice moment, fara cunostinta sau acordul purtatorului. Mai grav, corpul poate receptiona semnale din server, fara acordul sau controlul persoanei implantate”. Exemplele sunt naucitoare: Prin intermediul cipurilor „pot fi afectate si controlate gandurile, perceptiile de auz, de vaz, de miros; omul poate fi facut agresiv sau letargic, i se pot transmite sunete, voci, emotii, toate fara cunostinta sau acordul sau”. Altfel spus, existenta cipului in corpul uman faciliteaza controlul mintii.
O inalta fata bisericeasca avertizeaza ca este vorba despre „ducerea unei natiuni spre pierzanie, pentru ca masurile de-acum vor avea urmari asupra copiilor si nepotilor nostri”. Oricat de exagerate ar fi avertismentele, un lucru e greu de inteles. De ce Romania si de ce printre primii din lume?
Un raport european a tras un semnal de alarma asupra noii tehnologii care „ar putea sa incalce intimitatea persoanei, sa distruga libertatile cetatenesti si sa ameninte securitatea persoanelor”. Cipurile (din documente) presupun si amprentarea populatiei, ceea ce incalca principiul prezumtiei de nevinovatie prevazut in Constitutie, in Carta Drepturilor Fundamentale si in legislatia Curtii Europene a Drepturilor Omului.
Si totusi, Ordonanta aprobata de deputati in 17 martie a.c., stabileste, cu o graba suspecta, calendarul cipuirii romanilor. Astfel, cartile de identitate biometrice vor fi introduse incepand cu 1 ianuarie 2011. Primele echipamente vor ajunge in municipiile resedinta de judet pana in 31 iulie 2010. Sutele de milioane de euro investite in noile tehnologii pentru preschimbarea documentelor vor fi suportate tot de romani. Si nu se stie daca saracia sau alte motive determina guvernul de la Bucuresti sa ne aseze in fruntea listei popoarelor cipuite!