decembrie 9, 2022

Guvernul Ponta a căzut sub semnul iresponsabilităţii clasei politice

Partidele importante negociază din nou puterea contracronometru


Victor Ponta şi-a dat ieri demisia din funcţia de prim-ministru al României. Practic, guvernul Ponta dispare cu toţi niniştrii lui, la presiunea populaţiei. Decizia de a preda mandatul a venit după ce în ultimele zile zeci de mii de români au protestat în Bucureşti, dar şi în alte iooraşe din ţară împotriva guvernului. Protestele au survenit ca urmare a două evenimente majore, decesul poliţistului care se afla în fruntea coloanei oficiale a ministrului Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, (preşedintele UNPR) şi după incendiul din clubul Colectiv de vineri (30 octombrie), când 32 de persoane şi-au pierdut viaţa, iar alte 155 sunt în stare gravă în spitalele din Bucureşti.
 Odată cu predarea mandatului, guvernul a fost dizolvat. Tot ieri şi-a dat demisia şi primarul sectorului 4, Piedone Popescu. Piedone a fost primar în sectorul 4, în care s-a întâmplat dezastrul din seara zilei de 30 octombrie din Colectiv. Demisia lui Ponta a fost cerută marţi seara în Piaţa Universităţii de peste 30.000 de protestatari. 

PSD Sălaj consideră că demisia e un gest de responsabilitate
Deputatul Iuliu Nosa, preşedintele executiv al PSD Sălaj, consideră că gestul lui Victor Ponta a fost unul de responsabilitate. Nosa consideră că noul guvern trebuie să fie unul format din membri PSD, dar totul depinde de preşedintele Klaus Iohannis.
“E un gest de reponsabilitate al domnului Ponta. Nu ne-am fi dorit în acest moment niciunul dintre noi un astfel de gest, având în vedere tragedia de la clubul Colectiv, dar Ponta nu a făcut decât să arate responsabilitate şi o stare de normalitate. Orice partid politic îşi doreşte la ora actuală să guverneze, implicit PSD-ul. Aşteptăm decizia preşedintelui României. Aşteptăm să vedem pe cine va desemna să formeze un nou guvern si vom vedea la momentul respectiv cine ce va face”, a spus Iuliu Nosa.

UDMR Sălaj nu este de acord cu înlăturarea guvernului prin proteste de stradă şi vrea guvern minoritar sau tehnocrat
Senatorul UDMR Vegh Alexandru a spus că demisia a fost un gest puţin forţat. El a mai adăugat că nu trebuie să cadă orice guvern odată cu o mişcare de stradă, pentru că atunci democraţia ar avea de suferit.
“Sigur, este o demisie de onoare a guvernului, chiar dacă din punctul meu de vedere lucrurile care s-au întâmplat nu sunt din vina guvernului, responsaiblităţile şi legislaţia nu au fost respectate de alte instituţii abilitate. Este puţin forţat gestul, în sensul că, dacă ne luăm după stradă, democraţia poate fi pusă în pericol dacă după orice tragedie cade guvernul. S-a demonstrat că au fost anumite scăpări, anumite incompetenţe şi nu se aplică legea. Vor fi consultări, mingea este în curtea preşedintelui care va face consultări cu partidele. După cum a spus şi domnul Kelemen Hunor, noi vom oferi sprijin unui guvern tehnocrat, ori guvernăm şi noi, ori susţinem un guvern minoritar, ori, în cel mai rău caz, putem să ajungem la alegeri anticipate, dar nu cred ca se ajunge aici; se va găsi o soluţie de guvernare care să reziste până anul viitor”, spune Alexandru Vegh.

PNL Sălaj spune că toată clasa politică este într-o criză profundă de legitimitate şi că se impun alegeri anticipate
Co-preşedinte al PNL Sălaj, deputatul Lucian Bode, fost ministru al Economiei în guvernarea Mihai Răzvan Ungureanu, susţine că toată clasa politică trebuie să înţeleagă că se află într-o criză de legitimitate.
“Întreaga clasă politică trebuie să înţeleagă, în al doisprezecelea ceas, faptul că traversează o criza profundă de legitimitate. Oamenii din stradă vor schimbarea clasei politice, nu o așa-zisă reformă. Dacă nu ascultăm vocea străzii, mai bine ne dăm cu toţi demisiile. Soluţia raţională, normală în această situaţie, este cea propusă de PNL, și anume organizarea de alegeri anticipate.
stop_coloana Categoric, orice soluţie politică s-ar degaja în urma consultărilor care vor urma, alta decât alegerile anticipate ar ţine societatea românească în continuare într-un blocaj, blocaj care poate aduce prejudicii României. Demisia lui Victor Ponta, o decizie care vine foarte târziu, o decizie însă obligatorie pentru a răspunde solicitării societăţii românești”, a spus Lucian Bode.

UNPR consideră că s-a ţinut de cuvânt în tot ce a făcut
“UNPR şi eu ne-am ţinut cuvântul, am sprinit Guvernul din care am făcut parte, aşa cum ne-am ţinut de cuvânt faţă de preşedintele Klaus Iohannis pe probleme de securitate naţională şi o să o facem şi de acum încolo”, au fost primele declaraţii ale lui Gabriel Oprea, preşedintele UNPR, după anunţul premierul Victor Ponta de depunere a mandatului Guvernului. Oprea a spus că marţi seara, la ora 23.00, a discutat cu Victor Ponta şi au decis împreună că trebuie să asculte glasul străzii.
“Aseară, bănuiesc că Victor Ponta o să vă confirme, în urma tragediei din Clubul Colectiv, unde Ministerul de Interne şi-a făcut datoria, am vorbit cu premierul, la ora 23.00, şi împreună am decis că trebuie să ascultăm glasul străzii şi cea mai bună decizie este ca Victor Ponta să îşi depună mandatul. Era normal şi aşa este corect (…) Am considerat că este normal ca întregul guvern să îşi prezinte demisia”, a spus Oprea.

Preşedintele Iohannis repetă duscursul de la prezidenţiale şi spune că e momentul pentru o altfel de politică
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a făcut aseară la ora 17.00 primele declaraţii după demisia Guvernului. Acesta a subliniat faptul că oamenii din stradă au dreptate, dar că nu era nevoie să moară oameni ca guvernul să conştientizeze că trebuie să plece de la Palatul Victoria.
“Acum un an de zile, am fost în plină campanie electorală pentru turul doi ale alegerilor prezidenţiale. Acum un an de zile, voi aţi decis ca eu să stau aici şi să fiu preşedintele României. Aţi decis asta împotriva unui aparat de partid imens, care a dorit altceva. Atunci s-au vehiculat sloganuri: Altfel de a face politică, o politică curată. Aceste lucruri le-aţi dori pentru România. în ultimele săptămâni, lucrurile au luat o turnură care a dus la evenimentele pe care le-am consemnat astăzi. în data de 20 octombrie a avut loc un accident: poliţistul Bogdan Gigină, care conducea o coloană oficială, a murit într-un accident. După zece zile, a avut loc tragedia de la clubul Colectiv. Această tragedie a afectat nervul naţiunii. Oamenii au aşteptat acţiuni, au aşteptat rezultate, au aşteptat demisii din partea unor policieni care au eşuat. Oamenii au aşteptat ca cineva să-şi asume răspunderea, să apară în viaţa românească acea responsabilizare politică. Majoritatea policienilor nu au înţeles aceste cerinţe decât foarte târziu. Foarte târziu au înţeles că nu pot face orice, nu pot ignora voinţa poporului. Acele accidente, şi decesul poliţistului, şi tragedia de la Colectiv s-au produs pentru că legi şi norme au fost ignorate. Aseară, indignarea românilor s-a transformat într-o revoltă autentică. Manifestanţii au avut dreptate. Ei au avut cereri de bun-simţ. Ei au solicitat răspunsuri, au solicitat clarificări. Aseară (marţi seara – n.r.) au avut loc cele mai potrivite manifestări de stradă pe care le-am văzut eu. Oamenii au protestat, au mers în diverse locuri unde şi-au spus nemulţumirile. Nu au fost încăierări, nu au fost abordări nepotrivite. în fine, foarte târziu, Guvernul a demisionat. A fost nevoie să moară oameni pentru ca această demisie să se întâmple”, a spus Klaus Iohannis.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *