Guvernul PNL va imbunati programul IMM Invest

Guvernul a decis imbunatatirea reglementarilor pentru programul IMM Invest, deoarece sustinerea economiei romanesti, a antreprenorilor romani si a angajatilor din Romania reprezinta o prioritate a guvernului liberal.

rn

In primul rand, s-au eliminat doua bariere: se renunta la cerinta de a institui ipoteca legala asupra bunurilor mobile si imobile, asta deoarece oricum statul garanteaza 80-90% din credit, deci nu este nevoie de o garantie suplimentara si s-a eliminat elementul care spunea daca ai fost sau nu influentat de pandemie.

rn

Practic, Guvernul liberal da posibilitatea tuturor companiilor sa solicite aceste credite, fie ca au fost sau nu afectate direct de pandemie si de masurile luate pentru a stopa extinderea acestui virus. Tocmai de aceea, Guvernul a solicitat celor de la Fondul de Garantare sa dialogheze permanent cu bancile, astfel incat sa fluidizeze toate procedurile si sa grabeasca viteza de aprobare a creditelor, ca acesta este de fapt obiectivul nostru.

rn

IMM Invest s-a dovedit un proiect de succes: pana acum, aproape 59.000 de companii au aplicat pentru un credit garantat de stat prin acest mecanism si au fost aprobate 1441 de credite de Fondul de Garantare. Evident, in sistemul financiar-bancar sunt aprobate mult mai multe credite, acestea fiind in evaluarea fondului de garantare.

rn

Valoarea garantiilor oferite este de aproximativ un miliard de lei, din totalul de 15 miliarde.

rn

Pe langa aceste masuri, Guvernul continua sa finanteze corect si cu atat cat este nevoie necesarul de bani pentru autoritatile locale care au fost implicate in lupta cu efectele pandemiei. S-au alocat 600 de milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor efectuate de catre diverse institutii publice centrale sau locale in aceasta perioada, mai exact pentru decontarea sumelor cheltuite pentru carantina si alte masuri in domeniul sanatatii.

rn

De asemenea, o alta veste buna: Guvernul a alocat 100 de milioane de euro pentru pregatirea proiectelor europene in perioada 2021-2027. In penultima sedinta de Guvern a fost adoptat un memorandum pentru instituirea unui mecanism de pregatire a proiectelor europene pentru urmatorul exercitiu financiar 2021 – 2027 si azi a fost aprobat un proiect de OUG inaintat de Ministerul Fondurilor Europene pentru alocarea sumei de aproximativ 100 de milioane de euro pentru pregatirea acestor proiecte. Este pentru prima data in istorie cand un Guvern al Romaniei bugeteaza aceste proiecte cu un an inaintea inceperii noului exercitiu financiar european. Astfel, Romania va fi mult mai bine pregatita pentru cheltuirea fondurilor europene.

rn

Romanii trebuie sa stie ca Guvernul nu are nicio problema sa finanteze deficitul. Am avut nevoie de 3.3 miliarde de euro si am iesit pe pietele internationale, unde ni s-au oferit de 4 ori mai multi bani, la cele mai mici dobanzi posibile. Faptul ca bancile si institutiile financiare globale sunt dornice sa imprumute Romania ne arata ca acestea au incredere in politicile fiscale si economice ale Guvernului liberal.

rn

Sursa foto – www.zf.ro

rn

Publicitate

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *