Angajatii din sistemul bugetar vor avea posibilitatea sa opteze intre achitarea salariilor prin card sau in numerar, in baza unui proiect de lege aprobat, miercuri, de Guvern si transmis Parlamentului in procedura de urgenta.
Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern dupa ce Curtea Constitutionala a decis, in luna iunie, ca prevederile privind obligativitatea platii drepturilor salariale prin card sunt neconstitutionale.
Premierul Emil Boc i-a cerut ministrului pentru Relatia cu Parlamentul, Victor Ponta, ca noul proiect de lege sa fie trimis Legislativului in procedura de urgenta. Printr-o ordonanta de urgenta aprobata in 2007, Guvernul a decis ca „ministerele, celelalte organe de specialitate ale administratiei publice centrale si locale, precum si institutiile publice din subordinea acestora, indiferent de sistemul de finantare, vor lua masurile necesare pentru plata drepturilor salariale ale personalului prin intermediul cardurilor”.
Avocatul Poporului a sesizat insa Curtea Constitutionala asupra acestei prevederi, iar Curtea a admis ca obligativitatea de plata a salariilor prin card este neconstitutionala.
Curtea a aratat ca angajatii obtin venituri mai mici din cauza comisioanelor la retragerea de numerar, iar accesul la bani este conditionat de existenta bancomatelor. In plus, magistratii constitutionali au sustinut ca titularii cardurilor nu pot folosi si dispune de drepturile lor salariale in orice situatie, deoarece exista o limitare zilnica a retragerilor sumelor de bani al caror plafon este stabilit de banca. Comisioanele la retragerea de numerar de la ATM-uri variaza intre 0 si 0,3%, in functie de politica institutiilor de credit si de negocierile purtate cu acestea de catre sefii institutiilor publice.
Reprezentantii Ministerului Finantelor au declarat agentiei MEDIAFAX, la sfarsitul lunii iulie, ca ordonanta de urgenta care se refera la plata pe card a salariilor pentru angajatii din sistemul bugetar va fi modificata, astfel incat sa permita beneficiarilor sa opteze pentru achitarea drepturilor fie pe card, fie in numerar.