Prevederile Ordonanței de Urgență nr. 90/2023, care prevede limitarea cheltuirii banului public pentru organizarea de spectacole și evenimente, lasă Sălajul fără o serie de evenimente culturale devenite deja o tradiție.

În baza noilor reglementări, Transilvania Jazz Festival se anulează, la fel și Festivalul Județean de Teatru pentru Elevi și Festivalul-Concurs Județean de Interpretare a Cântecului Popular „Mândru Cântec Sălăjean”.

„Prevederile Ordonanței de Urgență nr. 90/2023, care la art. I alin (4) prevede căcare la art. I alin (4) prevede că <În anul 2023, începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanțe de urgență, instituțiile și autoritățile publice locale, indiferent de modul de finanțare și subordonare, nu pot finanța din fonduri publice, cu excepția celor provenite din donații și sponsorizari, organizarea de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, dar fără a se limita la acestea>, ne obligă să anulăm organizarea Transilvania Jazz Festival, care urma să aibă loc în Sala Porolissum de la Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj în perioada 2-3 noiembrie 2023.

În perioada următoare, vom comunica public evenimentele pe care mai putem să le finanțăm/organizăm în 2023. Conform actului normativ menționat, vom fi nevoiți să anulăm și Festivalul Județean de Teatru pentru Elevi, și Festivalul-Concurs Județean de Interpretare a Cântecului Popular <Mândru Cântec Sălăjean>, și alte concerte, evenimente programate în lunile noiembrie și decembrie 2023″, spune managerul Centrului de Cultură și Artă al județului Sălaj, Daniel Săuca.

Executivul a adoptat, în ședința din 27 octombrie, trei proiecte de acte normative inițiate de Ministerul Finanțelor, în scopul finalizării proiectelor europene ale unităților administrativ-teritoriale, dar și pentru eficientizarea și reducerea cheltuielilor publice.

Evoluția execuției bugetare pe primele nouă luni ale anului arată că ipotezele luate în calcul la elaborarea bugetului nu au fost cele care s-au și validat, iar ritmul de încasare al veniturilor este inferior celui prognozat, au concluzionat guvernanții, motiv pentru care se impune limitarea cheltuielilor, astel încât să ne încadrăm în ținta de deficit stabilită pentru acest an.

Actul normativ adoptat în ședința Executivului prevede, printre altele, limitarea încheierii de angajamente legale pentru anumite categorii de cheltuieli, la nivelul autorităților și instituțiilor publice cu sursă de finanțare de la bugetul de stat, cu excepția proiectelor finanțate din fonduri europene, limitarea plăților efectuate în perioada noiembrie-decembrie 2023 la titlul de cheltuieli bugetare „Bunuri și servicii”, cel mult la nivelul mediei plăților efectuate în perioada ianuarie-septembrie 2023 la acest titlu de cheltuieli; interzicerea finanțării din fonduri publice a organizării de evenimente comunitare cum ar fi festivaluri, concerte, competiții locale, festivități, sărbători tematice, cheltuielile cu evenimentele ocazionate de sfârșitul de an.