Guvernul ne-a taiat sase clase de liceu

Liceele din Salaj vor functiona, din toamna, cu sase clase mai putin fata de socotelile directorilor, reducerea fiind operata de Guvern prin hotararea privind aprobarea planului de scolarizare pentru anul scolar 2009 – 2010. Dupa cum preciza, ieri, intr-o conferinta de presa, inspectorul scolar general Ioan Abrudan, cele sase clase au fost… taiate de la Liceul Pedagogic “Gheorghe Sincai” Zalau (clasa de germana, care ar fi trebuit sa asigure continuitatea in studii a absolventilor de la sectia germana a Scolii “Mihai Eminescu”); Scoala de Arte si Meserii Galgau (o clasa in profilul servicii); Grupul Scolar Agricol Nusfalau (o clasa profil mecanic); Grupul Scolar “Octavian Goga” Jibou (clasa de electro); Grupul Scolar “Voievodul Gelu” Zalau (estetica) si Grupul Scolar “Mihai Viteazul” Zalau (mecanica).
Vestea buna este ca, din toamna, tinerii salajeni care doresc sa se (re)apuce de liceu in forma de frecventa redusa nu vor mai fi nevoiti sa mearga in alte judete pentru asta. Ei vor avea la dispozitie, in Salaj, nu mai putin de cinci astfel de clase, la Grupul Scolar “Mihai Viteazul” Zalau, Grupul Scolar “Ioan Ossian” Simleu Silvaniei, Grupul Scolar “Ioachim Pop” Ileanda, Grupul Scolar Hida si la Grupul Scolar Nusfalau. De asemenea, la Liceul Reformat din Zalau va functiona, din toamna, o clasa de seral.
Profesorii de la CNS, cu totii “foarte buni”
Referitor la concluziile inspectiei RODIS desfasurate la Colegiul National “Silvania” Zalau, Ioan Abrudan a precizat ca, “dupa cum era si previzibil, rezultatele obtinute acolo au fost bune si foarte bune”. Drept consecinta, absolut toate cadrele didactice de la CNS au obtinut calificativul “Foarte Bine”. Inspectorul scolar general a tinut, insa, sa sublinieze FB poate insemna, de fapt, si nota 9, si nota 10, asa ca “nuantari se pot face in intervalul dintre 9 si 10”. El a mai apreciat ca aceste rezultate erau previzibile data fiind “valoarea cadrelor didactice de acolo, cladita in timp”, dar a precizat si ca “a fi dascal la CNS este si o onoare, dar si un aspect care prezinta o anumita dificultate, intrucat aici vin cei mai buni copii din judet”.
“Nu vom avea someri in invatamant”
Ioan Abrudan s-a referit, ieri, si la schimbarile survenite in sistemul de invatamant, insistand asupra consecintelor modificarii planurilor cadru. El a amintit care sunt principale discipline afectate de reducerea numarului de ore – educatia fizica, limba a doua moderna, educatia artistica (plastica si muzicala) si tehnologia informatiei – dar a subliniat ca “nu vom avea, din aceasta cauza, someri in invatamant. Poate, eventual, nu vom avea locuri disponibile acolo unde cererea este mai mare, adica in mediul rural, dar posturi vor fi”.
Tot din conferinta de presa de ieri am aflat ca saptamana aceasta inspectorii scolari salajeni se afla in unitatile de invatamant gimnazial din judet pentru a analiza rezultatele obtinute de elevi la tezele cu subiect unic din primul semestru. Principalele aspecte urmarite vor fi, potrivit inspectorului scolar general, identificarea scolilor in care se inregistreaza diferente semnificative intre notele de la teze si cele de la clasa, motivele pentru care s-a absentat masiv de la aceste teze, dar si felul in care scolile au respectat metodologia de organizare si desfasurare a tezelor cu subiect unic.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *