Guvernul – naufragiat sub carma presedintelui

Inevitabilul s-a produs – Guvernul PDL – PSD s-a destramat, dupa ce ministrii social democrati si-au depus demisiile. Pedelistii cauta solutii pentru a-si asigura o majoritate parlamentara. UDMR vrea la guvernare, dar numai dupa prezidentiale.
Tiberiu Marc: prioritatea este presedintia
Tiberiu Marc, presedintele Partidului Social Democrat Salaj, a fost destul de zgarcit in declaratii si a mentionat ca, pe termen scurt, prioritatea partidului pe care il conduce la nivel judetean este de a-l sprijini pe Mircea Geoana in campania prezidentiala. “Strategia noastra la nivel national si judetean este clara – trebuie sa facem o campanie electorala eficienta care sa-l duca pe Geoana la Cotroceni”, a precizat Marc.
In ceea ce priveste pozitia directorilor de institutii deconcentrate din Salaj membrii ai PSD, Tiberiu Marc asteapta inca o reactie de la nivel central.
Bode mizeaza pe sprijinul UDMR
De cealalta parte, Lucian Bode, seful Partidul Democrat Liberal Salaj, sustine ca gestul pesedistilor este regretabil si ca ar fi fost de dorit ca aceasta (defuncta) coalitie sa reziste patru ani. “In conditiile date suntem obligati sa gasim sustinerea necesara in parlament pentru a putea guverna pana dupa prezidentiale. Iar pentru a realiza acest proiect vom avea nevoie de sprijinul UDMR, al reprezentantilor minoritatilor si de inca 26 de parlamentari si cred ca demersul nostru va avea succes”, a spus Lucian Bode.
Cat despre situatia din Salaj si soarta directorilor coordonatori de la PSD, Bode a fost destul de evaziv si a declarat doar ca “nu se doreste transferul disputelor de la Bucuresti in judet”.
Demisionarii de la ora 12,00
Dupa o agonie de trei zile Guvernul PDL – PSD si-a dat obstescul sfarsit, ministrii social – democrati renuntand la portofolii. In seara zilei de miercuri, Basescu a semnat revocarea din functie a lui Dan Nica, iar pesedistii s-au tinut de cuvant si si-au depus in bloc demisiile din Guvern.
Ieri, in jurul orelor amiezii, ministrii PSD, sositi la Palatul Victoria, s-au adunat in biroul lui Dan Nica si si-au trimis hartiile de retragere din functie la biroul premierului Emil Boc prin curier, fara sa aiba nici o discutie cu seful Guvernului. Nica a acuzat din nou PDL-ul si pe Traian Basescu pentru generarea acestei crize politice fara precedent si le-a spus jurnalistilor ca din decembrie (dupa prezi-dentiale) ministrii PSD se vor intoarce la guvernare pentru a reporni economia.
UDMR – dispusa sa sustina un guvern PDL pana la alegeri
Curtati de PDL, udemeristii nu exclud posibilitatea de a sustine un guvern pana la alegerile prezidentiale, insa fara a intra la guvernare. “Tinand cont de situatia economica si sociala dificila, o instabilitate politica profunda ar agrava si mai mult lucrurile. De aceea, nu excludem posibilitatea de a acorda sprijin parlamentar PDL-ului, sprijin pe care l-am fi acordat si altora, dar deocamdata ei asigura guvernarea”, ne-a declarat deputatul UDMR Seres Denes.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *