septembrie 30, 2023

Guvernul mimează ajutor financiar pentru agricultori

0

Pentru a mai astupa gura celor ce carcotesc pe marginea tăierii subvenţiilor, guvernul a decis adoptarea unui pachet de cinci forme de ajutor financiar pentru agricultori. De fapt un fel de praf in ochi.
După ce in acest an mai multe forme de sprijin pentru agricultori au fost suprimate, guvernul a luat o decizie de ultimă oră, referitoare la adoptarea unui pachet de cinci forme de ajutor financiar pentru truditorii gliei, dintre care trei sunt finanţate din fonduri naţionale, fiind ajutoare de stat, iar două din fonduri europene. Primele trei forme de sprijin financiar se referă la crescătorii de porcine şi păsări pentru asigura-rea unor standarde ridicate de bunăstare a acestor specii. De asemenea se referă şi la o nouă formă de subvenţionare a asigurărilor agricole. Este vorba de suportarea unor părţi din primele de asigurare impotriva riscurilor in producţia vegetală şi animală.

O… PĂCĂLEALĂ
Discutand cu caţiva crescători de porci de la fermele din Cehu Silvaniei, aceştia sunt de părere că sprijinul pentru asigurarea unor standarde ridicate de bunăstare a guiţătorilor este o… păcăleală. Au fost tăiate in acest an subvenţiile pe cap de animal (in jur de 100 de lei pe porc) şi acum guvernul vrea să dreagă greşeala cu caţiva leuţi pentru asigurarea unor condiţii deosebite suinelor. Numai că fermele din Cehu Silvaniei au fost concepute după cele mai ridicate standarde europene şi nu mai sunt necesare investiţii pentru asigurarea unor condiţii ridicate de bunăstare. Asta presupune că nu vor fi alocate nici subvenţii activităţii de asi-gurare a bunăstării animale-lor, pentru că ea, bunăstarea, există deja.

SPRIJIN MAI VECHI, SPRIJIN MAI NOU
Pachetul adoptat de guvern mai include incă două forme de sprijin pentru agricultori. Una este cam… fumată şi se referă la motorina utilizată in agricultură, aprobată de guvern incă din primăvară (guvernul o pune la numărătoare acum, precum Pristanda steagurile), iar cealaltă la transportul şi incinerarea cadavrelor animale. Este un lucru ştiut că ecarisajul in Romania şchioapătă şi ar trebui sprijin financiar pentru redresarea lui. Depinde cat de substanţial va fi acel sprijin. Spun asta pentru că platforma bugetară pentru cele cinci forme de ajutor financiar se ridică la 425 de milioane de lei.

SOLICITĂRI PE MĂSURA SĂRĂCIEI
Suma antemenţionată trebuie să ajungă pentru ultima parte din anul in curs dar şi pentru primul trimestru din 2011. Totul depinde de numărul solicitărilor. Şi cum alte subvenţii nu prea sunt se aşteaptă ca numărul solici-tărilor să fie pe măsura… sărăciei. Uite aşa, pachetul de cinci forme de ajutor financiar pentru agricultori va fi un mi-zilic de astupat gura celor ce ravnesc la subvenţii adevărate, nu la mimetisme

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: [email protected]

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut