Guvernul extinde ajutorul de somaj daca firma nu lucreaza temporar

Perioada de acordare a indemnizatiei de somaj va fi extinsa cu trei luni, iar angajatorul si salariatii vor fi scutiti de la plata contributiilor de asigurari sociale, pe durata intreruperii temporare a activitatii, pentru un interval de trei luni, a decis Guvernul in sedinta de miercuri. Contributiile de asigurari sociale nu vor fi platite in situatia somajului tehnic. Executivul a mai decis ca acele comitete sectoriale sa fie organizate ca institutii de dialog social de utilitate publica, potrivit solicitarilor liderilor sindicali, a declarat agentiei MEDIAFAX ministrul Muncii, Marian Sarbu.
Deciziile au fost reglementate prin ordonanta de urgenta. Potrivit Legii 76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, indemnizatia de somaj se acorda pe perioade stabilite diferentiat, in functie de stagiul de cotizare: sase luni pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel putin un an, noua luni, pentru un stagiu de cotizare de cel putin cinci ani si 12 luni pentru un stagiu de cotizare mai mare de 10 ani. Guvernul a informat ulterior, printr-un comunicat, ca prelungirea cu trei luni a perioadei de acordare a indemnizatiei de somaj este valabila pentru persoanele ale caror raporturi de munca sau de serviciu inceteaza dupa intrarea in vigoare a ordonantei de urgenta, dar nu mai tarziu de 31 decembrie 2009. De asemenea, pentru somerii care beneficiaza deja de indemnizatie de somaj, perioada de acordare se prelungeste cu trei luni de la data pana la care a fost stabilit dreptul respectiv.
Scutirea de la plata contributiilor de asigurari sociale datorate atat de angajatori, cat si de salariatii care beneficiaza de indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat va fi acordata pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, pentru o perioada de pana la trei luni, fara a fi afectata calitatea de asigurat a acestora. Indemnizatia de minimum 75% din salariul de baza corespunzator locului de munca ocupat, de care beneficiaza salariatii pe durata intreruperii temporare a activitatii angajatorului, nu va fi inclusa in veniturile salariale si nu va fi impozabila, pentru o perioada de cel mult trei luni in anul 2009.
Comitetele sectoriale vor fi organizate ca institutii de dialog social de utilitate publica, vor avea personalitate juridica si vor fi organizate la nivelul ramurilor de activitate definite prin contractul colectiv de munca unic la nivel national in vigoare. “Implementarea acestor prevederi va conduce la crearea cadrului partenerial institutional necesar elaborarii si actualizarii Cadrului National al Calificarilor, cu implicatii directe asupra calitatii formarii profesionale initiale si continue si asupra ocuparii fortei de munca”, se arata in comunicat.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *