Guvernul elimina deductibilitatea TVA la achizitia de masini pentru 1 mai-31 decembrie 2010

Firmele vor putea deduce TVA, pana la 31 decembrie 2010, doar pentru masinile folosite la anumite activitati, precum taximetria, scolile de soferi sau utilizate in scop comercial in vederea revanzarii, dar nu si pentru autoturismele destinate exclusiv transportului rutier de persoane. Limitarea dreptului de deducere a TVA este inclusa in ordonanta de urgenta aprobata, sambata, de Guvern. “Se propune introducerea in Codul Fiscal a unui articol nou, astfel incat sa nu mai poata fi dedusa taxa pe valoarea adaugata aferenta achizitiilor de autoturisme care sunt destinate exclusiv pentru transportul rutier de persoane, inclusiv pentru combustibilul necesar functionarii acestor autoturisme”, se arata in actul normativ.
Definitia prezentata in ordonanta pentru autoturism este orice vehicul rutier motorizat exclusiv destinat pentru transportul rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care nu depaseste 3.500 kilograme si cu maximum 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului. Interdictia de deducere a TVA nu vizeaza si autoturismele utilizate pentru revanzare, inchiriere, instruirea de catre scolile de soferi, activitatea de taximetrie, precum si autoturismele utilizate exclusiv interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, vehiculele special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, precum si cele folosite de catre agenti de vanzari si de recrutare a fortei de munca. Prin achizitie de vehicule se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului.
Interdictia de deducere a TVA nu se aplica pentru avansurile care au fost achitate inainte de 1 mai 2009 pentru valoarea totala sau partiala a vehiculelor rutiere motorizate, daca vehiculele sunt livrate dupa data de 1 mai 2009 inclusiv. Noua reglementare de deducere a TVA va fi aplicata pana la 31 decembrie 2010 inclusiv. In cazul vehiculelor exceptate vor fi aplicate regulile generale de deducere. Aceeasi prevedere va fi aplicata si pentru taxa aferenta achizitiilor de combustibil si cheltuielile privind combustibilul.
Cheltuielile de functionare, intretinere si reparatii, exclusiv cele privind combustibilul, aferente autoturismelor folosite de persoanele cu functii de conducere si de administrare a unei firme vor fi deductibile limitat la cel mult un singur autoturism aferent fiecarei persoane cu astfel de atributii.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *