noiembrie 27, 2022

Guvernul (demis) vrea o banca de sânge, plasma umana si celule stem, in parteneriat public-privat

Guvernul a adoptat, in cadrul sedintei de guvern din 4 noiembrie 2019, studiul de fundamentare pentru construirea, in parteneriat public privat, a primei banci de sânge, plasma umana şi celule stem din România.

rn

in baza acestui studiu de fundamentare, Comisia Nationala de Strategie si Prognoza va atribui contractul de parteneriat public-privat.

rn

Partener public urmeaza sa fie Ministerul Sanatatii, prin Compania Nationala Unifarm SA, unul din principalii distribuitori de produse farmaceutice si parafarmaceutice din România.

rn

Durata estimata de realizare si operare a proiectului este de 35 de ani, iar valoarea totala a investitiei – 854 milioane lei, fara TVA.

rn

Banca nationala de sânge, plasma umana si celule stem va fi alcatuita din fabrica de procesare a plasmei umane care reprezinta 70% din valoarea totala a investitiei, respectiv 594 milioane lei, fara TVA, adica contravaloarea lucrarilor de constructii si a echipamentelor si dotarilor, laboratorul si depozitul central al bancii, care reprezinta 12% din valoarea totala a investitiei, respectiv 106 milioane lei, fara TVA, contravaloarea lucrarilor de constructii si a echipamentelor si dotarilor, si centrele de transfuzii, cele de colectare plasma si centrele de colectare celule stem si maduva osoasa a caror modernizare necesita investitii reprezentând 7% din valoarea totala a investitiei, adica 63 milioane lei, fara TVA. Totodata, in cadrul proiectului se are in vedere si transferul de tehnologie – licente de productie, patente, atestate si certificari – care reprezinta 11% din valoarea totala a investitiei.

rn

Partenerul privat va suporta costurile proiectului, mai exact costurile eferente lucrarilor de constructie si dotarii cu echipamente, dar si costurile aferente activitatii de operare si intretinere curenta.

rn

infiintarea unei banci nationale de sânge, plasma umana si celule stem, care va colecta si prelucra plasma de la donatorii români, va asigura cantitatile necesare de derivate din plasma si va garanta accesul pacientilor români la terapiile potrivite. Totodata, se va obtine o reducere semnificativa a costurilor suportate de Casa Nationala de Asigurari de Sanatate pentru decontarea unor tratamente, care in prezent sunt efectuate in strainatate.

rn

Prin infiintarea unei banci nationale de sânge, plasma umana si celule stem se vor moderniza 10 centre teritoriale de transfuzii sangvine, pentru a creste capacitatea de colectare. Astfel, se vor asigura cantitatile necesare de sânge si, mai ales, se va realiza o mai eficienta utilizare a sângelui prin implementarea sistemului modern de management al sângelui.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *