Guvernul dă nas in nas cu primul minus la bani

Guvernul dă nas in nas cu primul minus la bani

Încasările la bugetul de stat au fost în luna ianuarie 2017 cu 5,7 la sută mai mici decât în ianuarie 2016.
Execuţia bugetului general consolidat pe luna ianuarie 2017 s-a încheiat cu un excedent de trei miliarde lei, respectiv 0,37 la sută din PIB, faţă de 4,7 miliarde lei, adică 0,62 la sută din PIB, înregistrat la aceeaşi dată a anului 2016.
Veniturile bugetului general consolidat, în sumă de 19,2 miliarde lei, reprezentând 2,4 la sută din PIB, au fost cu 5,7 la sută mai mici, în termeni nominali, faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, informează un comunicat al Ministerului Finan-ţelor Publice, preluat de Capital.

Banii din TVA sunt cu mult mai puţini

Încasările din TVA au înregistrat o scădere semnificativă faţă de ianuarie 2016, acestea fiind cu 24,8 la sută mai mici, pe fondul reducerii cotei standard de TVA de la 24 la sută la 20 la sută de la 1 ianuarie 2016, măsură care s-a reflectat în încasări începând cu luna februarie 2016. De asemenea, rambursările de TVA au fost mai mari cu 75 milioane lei faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, reprezentând 1,2 miliarde lei.

Cheltuielile au crescut semnificativ

În paralel, au crescut cheltuielile bugetului general consolidat, în sumă de 16,2 miliarde lei, creşterea în termeni nominali fiind de 3,5 la sută faţă de aceeaşi perioadă din anul precedent, diminuându-se cu 0,1 puncte procentuale ca pondere în PIB.
Potrivit aceleiaşi surse, cheltuielile de personal au crescut cu 8,2 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent, fiind determinate de majorările salariale acordate în a doua parte a anului 2016, respectiv aplicarea, începând cu luna august 2016, a prevederile O.U.G. nr. 20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Cheltuielile cu asistenţa socială au crescut faţă de anul precedent cu 9,5 la sută, fiind influenţate în principal de majorarea cu 5,25 la sută stop_coloana a punctului de pensie de la 1 ianuarie 2017, ajungând la 917,5 lei, precum şi de alte măsuri ce au fost aprobate în timpul anului 2016 care au contribuit, scrie Capital, la sporirea cheltuielilor sociale: creşterea numărului de beneficiari de ajutor social prin excluderea alocaţiei de stat pentru copii din veniturile familiei la stabilirea ajutorului social, majorarea cu 25 la sută a salariului net al asistentului social debutant cu studii medii din unităţile de asistenţă socială din sectorul bugetar, altele decât cele cu paturi, majorarea numărului de persoane încadrate în diverse tipuri de handicap, majorarea şi modificarea modalităţii de stabilire a indemnizaţiei lunare pentru creşterea copilului şi stimulentul de inserţie, pensii de serviciu pentru grefieri, personal aeronautic, funcţionari publici parlamentari.

S-a tăiat drastic din banii pentru investiţii

Problema încasărilor sub aşteptări a fost analizată şi de specialiştii de la zf.ro, în condiţţile în care Guvernul prevede în legea bugetului o creştere a veniturilor la bugetul general consolidat în 2017 de 14 la sută în valoare nominală faţă de anul anterior.
Zf.ro scrie că majorarea cu 10 la sută a cheltuielilor cu salariile bugetarilor în condiţiile noilor legi aprobate la sfârşitul lui 2016, fără noile măsuri de majorare a salariilor din administraţia locală care au intrat în vigoare la 1 februarie 2017 e o surpriză neplăcută. Volumul cheltuielilor cu salariile din ianuarie multiplicat cu 12 este deja peste limita de 63,8 miliarde de lei, plafonul pentru salariile bugetarilor aprobat prin legea bugetului.
Totuşi, scrie zf.ro, execuţia pe ianuarie se va încheia pe un excedent minor, de circa 0,1 la sută – 0,2 la sută din PIB, ca urmare a reducerii drastice a cheltuielilor de investiţii.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *