Guvernul Cioloș ataca la Curtea Constituționala legea pensiilor speciale pentru aleșii locali

În cursul zilei de sâmbata, 26 decembrie, a doua zi de Craciun, Guvernul României a formulat, printr-o sesizare adresata Curții Constituționale a României, obiecții privind unele aspecte ale Legii referitoare la pensiile speciale ale primarilor, viceprimarilor, președinților și vicepreședinților de Consilii Județene. 

Sesizarea are în vedere încalcarea mai multor articole din Constituție, referitoare la instituirea unui regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali, acordarea retroactiva a drepturilor speciale și neasigurararea finanțarii pentru indemnizațiile nou create”, se arata în comunicatul de presa al Guvernului preluat de Mediafax.
Conform legii adoptate, arata Guvernul, exista cel puțin 16.300 de potențiali beneficiari ai legii. Deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane lei, peste deficitul agreat de Parlament, și tinde sa agraveze stabilitatea cadrului fiscal bugetar.
În plus, având în vedere ca legea retroactiveaza, numarul beneficiarilor poate fi mult mai mare, ca și impactul asupra bugetului de stat, mai menționeaza sursa citata.
Potrivit legii privind Statutul aleșilor locali, adoptata de Senat ca for decizional în ultima ședința de plen a sesiunii parlamentare, primarii, viceprimarii, președinții de Consilii județe și vicepreședinții acestora care îndeplinesc condițiile vârstei de pensionare vor putea primi, la încetarea mandatului, o “indemnizație pentru limita de vârsta” (pensie speciala) în același regim cu senatorii și deputații. stop_coloana
Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene ar putea primi, potrivit calculelor Mrdiafax, pensii speciale de la 1.500 la 6.500 de lei.

Și infractorii vor primi pensii speciale

Printre condițiile de acordare a pensiei speciale este și ca aleșii locali sa nu fi fost condamnați definitiv pentru fapte de corupție precum luarea sau darea de mita și traficul de influența.
De subliniat ca aceste dispoziții se aplica doar în cazul în care condamnarea survine ca urmare a savârșirii infracțiunii în calitatea oficiala de ales local.
Mai mult, nu sunt incluse infracțiunile de serviciu, precum delapidarea, abuzul în serviciu sau deturnarea de fonduri.
Așadar, poți fi infractor de elita și patria sa te binecuvânteze cu pensie speciala.
Aceasta pensie poate fi cumulata cu orice tip de pensie din sistemul public, venind astfel în completarea altor venituri, însa nu poate fi cumulata cu o alta pensie speciala, cum ar fi cea de parlamentar. Daca se afla într-o astfel de situație, aleșii locali vor trebui sa opteze pentru ce pensie speciala doresc sa aiba în plata.

 

 

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *