Guvernul bulgar a decis, joi, reducerea cu 15% a salariilor ministrilor, in vederea limitarii cheltuielilor, pentru a face fata veniturilor bugetare mai mici determinate de criza economica, a anuntat Consiliul de Ministri. „Obiectivul este de a stabiliza bugetul, in conditiile actuale de criza economica si financiara”, se arata in comunicat. Masura ii vizeaza in special pe primul ministru Serghei Stanicev, patru vice-premieri, ceilalti membri ai Executivului, directorii de agentii si sefii de cabinete.
Analistii considera ca decizia, adoptata cu 24 de zile inainte de alegerile generale din 5 iulie, este populista.
Guvernul a renuntat totodata la majorarea cu 10% a salariilor a 400.000 de functionari publici si membrii altor categorii, precum profesorii si medicii platiti din fonduri bugetare, care urma sa intre in vigoare la 1 iulie. Majorarea pensiilor cu 9%, la aceeasi data, a fost mentinuta. In plus, toate institutiile finantate de la bugetul de stat trebuie sa reduca cheltuielile pentru deplasarile in strainatate, cu telefonia mobila, seminariile, dar si cele privind achizitia de masini, computere si aparate de climatizare.
Ministrul de Finante, Plamen Oreciarski, a declarat, recent, sa anticipeaza obtinerea unor economii de 500 de milioane de leva (250 milioane euro).
Fondul Monetar International si analistii au cerut guvernului de la Sofia sa renunte la cheltuielile care au crescut in perspectiva alegerilor, pentru a compensa reducerea veniturilor bugetare si a evita aparitia unui deficit. In primele patrul luni ale anului, cheltuielile bugetare au fost cu 20% peste cele din perioada similara din 2008, in timp ce veniturile s-au redus cu 5%, potrivit datelor bancii centrale bulgare.