noiembrie 30, 2022

Guvernul Boc accepta cumulul pensiei cu salariul, dar cu unele conditii

Toti pensionarii care au o pensie pana la valoarea unui salariu mediu brut pe economie pot cumula pensia cu salariul de la stat, a declarat, luni seara, intr-o emisiune televizata, premierul Emil Boc. Acesta a facut astfel cunoscuta o initiativa a Guvernului care vine sa reglementeze cumulul pensiei cu salariul.
”O solutie propusa dupa modelul existent si in alte tari europene este acela de a spune: toti pensionarii care au o pensie pana la valoarea unui salariu mediu brut pe economie, care inseamna 1.500 de lei, sa cumuleze pensia cu salariu. Pentru cei care sunt peste o asemenea solutie, cred ca nu putem gasi decat solutia de a interzice cumulul dintre pensie si salariul la stat.(…). Propunerea este lucrata, va intra in dezbatere publica in vederea adoptarii de catre Guvern si va fi inaintata spre dezbatere la Parlament”, a spus Boc.
In opinia sa, varianta propusa va urmari ca, pe de o parte cei care ”beneficiaza deja de la stat de o anumita sustinere” sa nu poata cumula si pensia si salariul deodata, iar pe de alta parte, sa nu-i afecteze pe cei care traiesc cu venituri foarte mici si ”fac un efort ca dintr-un salariu si o pensie mica sa traiasca de pe o zi pe alta”. ”Nu vrem sa afectam asistentii persoanelor cu handicap, profesorii, medicii, persoanele cu dizabilitati, vrem sa gasim o cale de echilibru”, a conchis premierul.
La inceputul lunii martie, premierul a anuntat deja ca Executivul lucreaza la un proiect de lege care urmeaza sa reglementeze cumulul pensiei cu salariul si care inainte de a fi trimis spre aprobare la Parlament va face obiectul discutiilor cu partenerii sociali.
La inceputul mandatului sau, guvernul Boc a decis printr-o controversata Ordonanta de Urgenta interzicerea cumulului pensiei cu salariul de la stat. Actul normativ, contestat de partenerii sociali si presa, a fost atacat de Avocatul Poporului la Curtea Constitutionala, care a decis ca Ordonanta nu este conforma cu prevederile legii fundamentale.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *