Guvernul acordă ajutor social deodată cu salariul

Guvernul acordă ajutor social deodată cu salariul

     Beneficiarii de ajutor social vor putea cumula acest venit cu salariul în cazul angajării, timp de șase luni de la data încadrării în muncă, potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului României nr.101/2021, care modifică Legea venitului minim garantat. Concret, Executivul a introdus posibilitatea de menținere a acordării ajutorului social pentru o perioadă de șase luni de la data angajării unei persoane ce primește ajutor social. Regula se va aplica numai cu condiția semnării unui contract de muncă pe o perioadă de cel puțin 24 de luni.

„În situația în care persoanele apte de muncă beneficiare de ajutor social se angajează cu contract individual de muncă sau în baza unui raport de serviciu, pentru o perioadă de cel puțin 24 de luni, acordarea ajutorului social se prelungește pentru o perioadă de 6 luni, în cuantumul primit anterior angajării”, prevede OUG 101/2021. Conform autorităților, această facilitate se introduce pentru a stimula angajările și pentru a evita dependența de ajutorul social.

Beneficiarii acestor prevederi vor fi obligați să restituie sumele primate drept ajutor social dacă vor fi concediați disciplinar (pentru o abatere gravă sau pentru abateri repetate), înainte să expire cele șase luni de cumul de venituri. Totodată, actul normativ mai prevede că fostul beneficiar de ajutor social concediat pentru abateri va trebui să aștepte 12 luni pentru a mai putea să ceară din nou ajutor social.

Ordonanța Guvernului este deja în vigoare, dar noua regulă se va aplica abia după ce vor fi modificate și normele procedurale de aplicare a Legii 416/2001.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *