Guvernul a modificat miercuri, printr-o ordonanta de urgenta, legea alegerilor europarlamentare si a stabilit ca identitatea persoanelor care vor vota pe liste suplimentare va fi verficata in localitatea de domiciliu, pentru a se evita frauda electorala la alegerile din 7 iunie. Modificarea va permite eliminarea turismului electoral, iar cei care vor incalca legea vor suporta consecintele ei”, au declarat miercuri pentru MEDIAFX surse guvernamentale.
Informatia a fost confirmata in conferinta de presa de premierul Emil Boc. „Am adoptat o decizie in vederea sanctionarii si eliminarii pe aceasta cale a potentialului de turism electoral cu ocazia alegerilor pentru Parlamentul European. Am spus ca la acest alegeri din 7 iunie romanii pot vota oriunde in tara, important este sa aiba actul de identitate, buletinul asupra lor. La aceste alegeri nu se aplica regulile de la locale sau de la parlamentarele nationale, cand putea vota doar in localitatea in care isi avea resedinta, acum se poate vota la orice sectie de votare din Romania, indiferent ca esti in localitatea de domiciliu sau in alta parte”, a spus Boc.
El a explicat insa ca existand riscul turismului electoral si ca unele persoane sa voteze in mai multe sectii de votare, a fost inclusa obligativitatea verificarii de catre Autoritatea Electorala Permanenta a listelor electorale printr-un soft specializat, care va identifica imediat persoanele care voteaza in doua sectii de votare. Sanctiunea prevazuta pentru aceasta infractiune este pedeapsa cu inchisoarea.