Guvernul a decis: testare gratuită la medicul de familie

Din luna ianuarie, medicii de familie vor putea efectua teste rapide antigen la cabinetele lor.

Decizia a fost luată printr-o ordonanță de urgență adoptată marți, 28 decembrie, de Guvernul României.

Pentru pacienți, testarea va fi gratuită, iar medicii vor fi plătiți pentru fiecare test efectuat cu 50 de lei.

Potrivit OUG, toți medicii de familie aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de sănătate vor putea efectua activitatea de testare cu teste rapide antigen din proba nazo-faringiană în vederea depistării infecţiei cu SARS-CoV-2.

Ordonanța a fost adoptată la solicitarea Ministerului Sănătății și prevede că medicii vor achiziționa testele rapide antigen dintre cele care sunt cuprinse în lista aprobată de Comisia Europeană, afişată pe site-ul Ministerului Sănătăţii. Pentru activitatea de testare realizată vor primi un tarif de 50 de lei/persoană care cuprinde contravaloarea testului, manopera, materialele şi echipamentele de protecție necesare testării.
Medicii de familie care realizează testarea rapidă au obligaţia raportării rezultatelor în aplicaţia Corona Forms imediat după efectuarea testării și nu mai târziu de ora 24:00 a zilei în care s-a acordat serviciul.

Cine și când se poate testa la medicul de familie

Persoanele eligibile pentru testare sunt cele suspecte de infectare cu virusul SARS-CoV2, prevăzute în Metodologia de supraveghere a sindromului respirator acut cu noul coronavirus (COVID-19), elaborată de Institutul Național de Sănătate Publică, care se publică la adresa www.insp.gov.ro şi se actualizează periodic.

Testarea se va realiza în cadrul programului de lucru al cabinetului medicului de familie și vor putea beneficia de ea toate persoanele înscrise pe lista proprie a medicului de familie, eligibile la testare, precum şi persoanele eligibile la testare care nu au un medic de familie sau sunt înscrise pe lista altui medic de familie, la un interval de cel puţin 48 de ore, între două testări succesive.

Pentru acest serviciu de testare prestat de medicul de familie va fi nevoie ca reprezentantul legal al unităţii sanitare sau al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară să încheie un contract distinct cu Casa de Asigurări de Sănătate, de natură civilă, în condiţiile prevăzute prin ordin al Ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate. Contractul se aprobă în termen de maximum 10 zile de la data intrării în vigoare a noii ordonanţe de urgenţă.

Actul normativ va intra în vigoare pe parcursul lunii ianuarie, așa cum a declarat după ședința de Guvern Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila. Casele de sănătate județene vor publica lista medicilor de familie care vor încheia în perioada imediat următoare contractele pentru testare rapidă.

Finanțarea pentru testarea în cabinetele medicilor de familie se va face de la bugetul de stat, prin transfer către Fondul Național Unic de Asigurări de Sănătate.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut