Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de vacanta

Guvernul a aprobat, miercuri, prin ordonanta de urgenta, introducerea tichetelor de vacanta, cu o valoare stabilita in limita a sase salarii minime brute pe economie, a anuntat ministrul Turismului, Elena Udrea. “Credem ca in contextul actual al crizei economice, aceasta masura va fi de natura sa sprijine dezvoltarea turismului national si in acelasi timp sa sprijine activitatea intreprinderilor mici si mijlocii cu activitate din turism”, a spus Udrea, intr-o conferinta de presa sustinuta la Guvern. Ea a aratat ca astfel de tichete vor putea fi acordate de catre angajatori in limita bugetului, pentru persoane incadrate cu contract individual de munca. Tichetele vor fi acordate sub forma unui bon nominal, prin intermediul unitatilor emitente avizate de Ministerul Finantelor, si vor putea fi folosite doar de catre persoanele ale caror nume sunt inscrise pe bilet.
“Tichetele de vacantase vor acorda in limita a 6 salarii minime brute pe economie si pot fi folosite pe teritoriul Romaniei, iar cei care sunt de acord sa foloseasca la plata aceste tichete se numesc unitati afiliate si trebuie sa fie avizate de Ministerul Turismului in concordanta cu Ordonanta 58/98. Asta inseamna ca nu prevede un aviz special legate de aceste tichete de vacanta, ci pur si simplu ne referim la acele unitati cu activitate in turism care respecta prevederile acestei ordonante si care au avizul Ministerului Turismului pentru a functiona in acest domeniu”, a spus Udrea. Ea a aratat ca tichetele ar putea fi folosite incepand cu vacanta de Pasti, normele de aplicare a noului sistem urmand sa fie aprobate de Guvern, prin hotarare, in termen de 15 zile. Potrivit ministrului de resort, efectul urmarit prin introducerea tichetelor de vacanta sunt fiscalizarea unei mari parti din activitatea desfasurata “la negru” in turism, precum si cresterea consumului si a numarului de locuri de munca.
Intrebata de presa care este efortul bugetar aferent tichetelor de vacanta, Elena Udrea a aratat ca aceasta suma este dificil de estimat. “Pentru ca aceste tichete pot fi acordate intr-un cuantum de la un salariu pana la sase salarii minime, in functie de angajator, atunci cand este vorba de un angajator din sectorul bugetar, dar si in functie de neogocierile dintre angajator si angajat, cand vorbim de sectorul privat, in acest moment este dificil sa apreciem exact care va fi efortul bugetar. Cert este ca el va fi cam in acelasi cuantum cat este astazi cel referitor la primele de vacanta”, a spus ministrul Turismului.
Proiectul de masuri anticriza discutat, in luna ianuarie, de Guvern cu sindicatele si patronatele prevede, printre altele, introducerea in procedura de urgenta a tichetelor de vacanta, masura care va determina, potrivit documentului, un minus bugetar estimat la doua miliarde lei (0,35% din PIB).

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut