Guvernul a aprobat introducerea tichetelor de sanatate

Guvernul a aprobat, miercuri, introducerea tichetelor de sanatate reprezentand contributia personala la plata serviciilor medicale, in limita unui plafon maxim anual de 600 lei, a anuntat ministrul Sanatatii, Ion Bazac. El a precizat ca persoanele din categorii defavorizate vor fi scutite de la plata acestei contributii.
Potrivit ministrului, introducerea acestor tichete reprezinta si o conditie inclusa in acordul incheiat de Romania cu Fondul Monetar International, Comisia Europeana si Banca Mondiala. El a sustinut ca pachetul general de servicii si tichetul pentru sanatate reprezinta o necesitate si fac parte din reforma structurala a sistemului de sanatate, contribuind la diminuarea platilor informale, imbunatatirea finantarii sistemului de sanatate si cresterea calitatii asistentei medicale.
Bazac a spus totodata ca aceste masuri vor fi puse in dezbatere publica, astfel incat actele normative sa fie aprobate pana in luna septembrie si sa intre in vigoare in ultimul trimestru al anului.
Potrivit unui studiu al Bancii Mondiale, citat de ministrul Sanatatii, in prezent romanii scot din buzunar o suma cumulata de 300 milioane euro anual pentru a plati suplimentar cadrele medicale si “a le cumpara bunavointa”, sume neutilizate in sistemul de santate.
Potrivit proiectului ministerului, va fi stabilit un pachet general de servicii medicale care va acoperi asistenta medicala gratuita pentru urgentele reale si interventiile chirurgicale. Printre servicii medicale acoperite se mai numara prezenta medicului de familie la cabinet 7 ore/zi sau examenele EKG si de ecografie.
Tichetul pentru sanatate va reprezenta contributia personala la plata serviciilor medicale, a medicamentelor si a dispozitivelor medicale in momentul utilizarii efective a acestora si se va aplica in ambulator, in spital (cu exceptia urgentelor) si pentru investigatiile paraclinice.
Potrivit estimarilor Ministerului Sanatatii, contributia personala prin aceste tichete va fi de aproximativ 350 lei/an pentru un pacient mediu. Calculul estimativ include doua interventii de spitalizare continua, doua de spitalizare de zi, 6-8 vizite la medicul de familie, 4 vizite la medicul specialist, o vizita la domiciliu, 10 analize de laborator, o investigatie radiologica si o investigatie de inalta performanta.
Pacientul va plati astfel 5 lei pentru o consultatie la medicul de familie si 10 lei pentru o consultatie la medicul specialist. Vizita la domiciliu a medicului de familie dupa orele de program va fi taxata cu 15 lei, iar consultatiile efectuate in sectiile de urgenta din spitale pentru pacientii care nu reprezinta urgente medicale vor necesita o contributie personala de 20 lei.
De la plata tichetelor vor fi scutite persoanele asistate social, pensionarii cu pensii sub 700 lei/luna, copiii cu varsta pana in 18 ani, someri, persoane care beneficiaza de gratuitati (revolutionari, persecutati politc, veterani, persoane cu handicap), personal sanitar, gravide (doar pentru servicii aferente graviditatii) si persoane aflate in Programele Nationale de Sanatate. Pentru aceste categorii, contributia va fi acoperita din fonduri publice, suma estimata fiind de 550 milioane lei anual. “Propunem Ministerului de Finante ca tichetele pentru sanatate sa fie deductibil fiscal, atat pentru angajatori, cat si pentru profesiunile liberale. Nu vedem o problema pentru acceptarea acestui mecanism, in conditiile in care deductibilitatea se aplica deja pentru tichetele de vacanta, de masa si de cadou”, a spus ministrul Sanatatii.
Reprezentantii Ministrului Sanatatii au aminitit ca exista si o prevedere legala referitoare la deductibilitatea cheltuielilor cu asigurarile private de sanatate in cuantum de pana la 200 euro anual, iar in aceste conditii si tinand cont de faptul ca plafonul tichetelor va fi de 600 lei anual, Ministerul Finantelor nu are motive sa respinga propunerea.
Prin introducerea tichetelor pentru sanatate, a mai declarat ministrul Sanatatii, vor fi asigurate in sistem aproximativ 700 milioane de lei/anual, fonduri care vor ramane la furnizor (cabinet medical individual, spital sau alta unitate de sanatate) si care vor fi utilizate pentru salarii, investitii sau servicii. “Prin introducerea acestei masuri, Ministerul Sanatatii urmareste si reducerea platilor informale, creand premisele majorarii salariilor pentru cadrele medicale, precum si cresterea accesului la asistenta medicala la un nivel adecvat. De asemenea, masura permite cresterea gradului de monitorizare si transparenta a cheltuielilor, tichetele functionand ca document de plata, semnat de catre pacient”, a spus Bazac.
Bazac a precizat ca la stabilirea preturilor pentru tichetele de sanatate au fost luate in considerare valorile practicate in tari precum Estonia, Croatia, Ungaria.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *