Copil fiind, demult, in perioada comunista, in toate filmele romanesti, ce oglindeau anii tulburi ai razboiului si imediat urmatori, actorii ce jucau personaje legionare erau adevarati banditi, cu figuri cat mai hidoase, catalogate scursuri ale societatii. Cei care au luptat in Muntii Fagaras pentru libertate, anticomunisti, martiri ai neamului romanesc, erau vanati, ucisi fara mila. Azi, acesti “banditi”, mai ieri proscrisi, au statui de eroi in orasul Fagaras. Un Mircea Eliade, un titan al literaturii romanesti, azi invatat de copii in scoli, a fost un astfel de “bandit”, renegat o jumatate de secol. Asta-i istoria, inconsecventa si dependenta de unghiul din care o privesti.
Astazi, cand avem sansa de-a forma, dupa 20 de ani, un guvern majoritar, ferm in gestionarea unei crize financiare mondiale, de-o gravitate ce va aminti de anii ‘33 ai secolului trecut, un trubadur modern, un Dinu Paturica al zilelor noastre, un Stanica Ratiu oportunist pana in maduva oaselor, a se citi: Ludovic Orban, scolit la facultatile comuniste, fost pionier, fost UTC-ist fruntas, pe postul TV Realitatea, ne catalogheaza pe toti romanii care nu au votat cu “oportunistii” ca “pupatorii de maini straine intinse”, citeste lingaii, drept comunisti.
Vezi Doamne, domnul Orban s-a nascut liberal, oligarh cu sange albastru din mosi stramosi. Oare toti dascalii, toti domnii Trandafir din viata acestui “om”, care de-a lungul anilor i-au luminat mintea si i-au indrumat pasii spre culmea cunoasterii, au fost comunisti convinsi? Datorita conjuncturii internationale, cand aproape toata Europa era national-fascista si conform intereselor marilor imperii, Romania a fost cand nationalista, cand comunista si a supravietuit, nu a pierit in rusine ca altii. A cataloga o mana de oameni, realisti, care vor sa salveze ce-a mai ramas de salvat, facand o alianta politica stabila, cu peste 70% din sufragii, comunista, tine de impertinenta sau prostie.
Multi s-au imbulzit la “ciolan” cand se puteau face averi peste noapte, putini sunt astazi cei care se incumeta cand tara este pe pragul prapastiei. Culmea culmilor, in loc sa-i aplaudam pentru curajul lor, de-a trece peste unele puncte divergente, pentru speranta celor multi intr-o lume mai buna, un Dinu Paturica si altii de teapa lui ii catalogheaza dispretuitor: comunisti. Comunisti, de parca ei nici usturoi n-au mancat, nici gura nu le pute.