Mii de sălăjeni au participat, duminică, la sărbătoarea de la Guruslău. Evenimentul, organizat pentru a marca împlinirea a 423 de ani de la ultima victorie a lui Mihai Viteazul, s-a bucurat și de această dată de participarea unui public numeros, dar și de prezența oficialităților. S-au depus coroane de flori și s-a oficiat un ceremonial religios, alături de cel militar.
Expoziția de tehnică militară ale Poliției, Jandarmeriei, Pompierilor și Armatei, standurile producătorilor locali, terasele cu produse culinare, spectacolul de folclor și muzică ușoară, activitățile pentru copii și focul de artificii au întregit evenimentul organizat, pe dealul Guruslăului, de Consiliul Județean Sălaj împreună cu ADI „Țara Silvaniei”, Primăria Hereclean și Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj.
“Dealul de la Guruslău devine, în fiecare an, la începutul lunii august, loc de sărbătoare și de pelerinaj unde ne înclinăm frunțile în fața eroilor noștri care au luptat pentru ca noi, urmașii lor, să facem România mai bună și puternică. În acest an, se împlinesc 423 de ani de la victoria lui Mihai Viteazul în fața armatei conduse de Sigismund Bathory, o victorie scrisă cu jertfa de sânge a celor care au crezut într-un ideal, cel al unității românilor. Mihai Viteazul a fost exponentul unei generații de lideri care au vrut asta pentru națiunea lui, pentru noi, românii. Să luăm ce este mai bun de la acele timpuri și de la marii oameni de stat și să ducem mai departe proiectul unei Românii demne, stabile și curajoase în apărarea și afirmarea intereselor ei. Mă bucur că sălăjenii știu să își arate prețuirea pentru cei care au scris istoria acestor locuri și care au avut un țel național pentru care s-au jertfit. Felicitări organizatorilor, Consiliului Județean Sălaj, Primăriei Hereclean și Centrului de Cultură și Artă al Județului Sălaj pentru realizarea și desfășurarea acestui eveniment care a devenit tradiție și care reunește an de an comunitatea sălăjeană. Îmi doresc să nu ne pierdem elementele care ne definesc ca neam și ne țin uniți- credința, patriotismul, respectul față de înaintași și față de valorile naționale, față de familie, față de tradiții, folclor și arta populară. Să nu uităm nicio clipă că avem o datorie sacră pentru țară și comunitățile pe care ni le-au lăsat moștenire strămoșii noștri, iar noi le lăsăm la rândul nostru copiilor noștri. Angajamentul nostru trebuie să fie ferm pentru a face România mai bună și mai prosperă! Glorie eternă eroilor neamului!“, a fost mesajul transmis, la Guruslău, de Lucian Bode, secretar general al PNL și vicepreședinte al Camerei Deputaților.
Subprefectul judeţului Sălaj, Claudiu Bîrsan, a fost prezent și el, duminică, la evenimentul “Guruslău 2024”.
În acest context, subprefectul Claudiu Bîrsan a evocat personalitatea lui Mihai Viteazul, subliniind importanţa păstrării vii în memoria colectivă a unor personalităţi ale istoriei noastre, inclusiv prin intermediul unor monumente precum cel creat de artistul Victor Gaga, pe dealulul Guruslăului.
În cadrul evenimentului de duminică, Claudiu Bîrsan a depus, din partea Instituţiei Prefectului Sălaj, o jerbă de flori la monumentul dedicat lui Mihai Viteazul.
Obeliscul care stă de strajă în vârful dealului de la Guruslău, denumit și Dealul lui Mihai, a fost construit în urmă cu 48 de ani, în cinstea victoriei obținute în anul 1601 de marele voievod Mihai Viteazul în fața lui Sigismund Bathory.
Pe locul acestui edificiu, a fost inițial un alt monument, ridicat în anul 1926, pe care era inscripționat cuvântul lui Nicolae Iorga: „Întru amintirea victoriei repurtate în această localitate la 3 august 1601 cu armiile unite ale lui Mihai Vodă Viteazul și Gheorghe Basta, împotriva oștirii lui Sigismund Bathory, s-a ridicat acest monument prin îngrijirea Asociațiunii în anul Domnului 1926, al doișpelea al glorioasei domnii, al majestății sale Ferdinand I și al optulea, al înfăptuirii noului stat întregit. Spre preamărirea eroului, care a fost ucis mișelește la Turda, de tovarășul său de arme, nu a putut folosi roadele biruinței dobândite aici, acum 325 ani, pentru a doua sa stăpânire a Ardealului”.
Pe 29 noiembrie 1940, vechiul monument de la Guruslău, alături de troița de stejar care se afla în apropiere au fost dinamitate și rase de pe fața pământului, printr-un act mișelesc de vandalism al armatelor horthyste.
Actualul edificiu, așa cum îl vedem azi, a fost construit în anul 1976, prin ordinul lui Nicolae Ceaușescu, de către sculptorul Victor Gaga. Monumentul reprezintă idealul lui Mihai Viteazul, și anume ideea de unire a românilor din Țara Românească, Moldova și Transilvania. Obeliscul din beton armat și travertin a fost dezvelit și inaugurat de către Nicolae Ceaușescu. La eveniment au participat atunci peste 25.000 de oameni, veniți din tot județul.
Bode si Cantaretu’ vorbesc de Mihai Viteazul? Unde am ajuns!