O cetate a muncii de creatie
Anul trecut s-au implinit 3 decenii de la infiintarea unei unitati reprezentative din invatamantul salajean, de altfel cea mai mare institutie de invatamant din judet. Este vorba despre Grupul Scolar „Voievodul Gelu” din Zalau. In perioada 1978-2009 unitatea s-a afirmat ca un important centru de cultura si civilizatie, de plamadire de noi generatii care au sorbit din izvoarele de intelepciune pentru devenire si si-au format deprinderi pentru insusirea meseriei, s-au calificat pentru a deveni utili societatii. Grupul Scolar „Voievod Gelu” este o scoala de prestigiu este o institutie de cultura si educatie, se vrea o cetate a muncii de creatie, care si-a gasit identitatea si doreste sa-si faca aceasta identitate cunoscuta.Chiar daca fondurile alocate invatamantului nu au fost deloc generoase, cu efortul intregului personal din unitate s-au dotat si amenajat laboratoarele, cabinetele si atelierele, s-a modernizat mobilierul scolar, s-a confectionat material didactic.
Omul sfinteste…scoala
Doamna prof. Doina Dorina Pop se afla in galeria cu directori ai Grupului Scolar „Voievod Gelu” de la 1 iunie 2007. Este cel de al VIII-lea director al acestei scoli pe care domnia sa o considera o mare familie in care educatia se vrea a fi o opera de creatie si de dragoste. In aceasta perioada relativ scurta s-au realizat unele obiective pentru a asigura conditii prielnice de studiu, de activitate teoretica si practica. Asa se face ca s-a renovat acoperisul la internat si s-au executat lucrari de modernizare. S-au dotat clasele cu mobilier nou, iar laboratorul de informatica beneficiaza de 16 calculatoare noi. Aceasta ultima investitie s-a derulat prin proiectul „Cassa, Acasa Romania”, in parteneriat cu Fundatia Cassa din Olanda. Tot cu aceasta fundatie s-a amenajat un laborator de alimentatie publica (micro cantina) in care elevii pot desfasura probele practice. Partial au fost inlocuite geamurile clasice cu cu termopan, s-a renovat cabinetul medical, s-au modernizat laboratoarele de chimie si biologie, iar la cantina a fost introdus sistemul de aer conditionat, aceasta din urma lucrare din venituri proprii. Sala profesorala din corpul B a fost dotata cu calculatoare imprimanta si copiator. Totodata a fost amenajat si dotat la standarde europene laboratorul multimedia, iar pentru aprovizionarea cantineai a fost achizitionata o autoutilitara.
Cursuri de calificare pentru someri si nu numai
Grupul Scolar „Voievod Gelu” a obtinut autorizatii pentru cursurile de formare profesionala pentru adulti: lucrator comercial, bucatar, ospatar, operator introducere, validare si procesare date, lucrator in confectii piele si inlocuitori, lucrator in tricotaje si confectii. In cadrul unitatii functioneaza doua firme de exercitiu, in domeniul economic (Mega PC) si in domeniul multimedia (Yotta Pixel). Grupul Scolar a castigat licitatia organizata de AJOFM pentru desfasurarea cursurilor de calificare profesionala pentru someri, meseria de bucatar. Totada scoala ofera spatii si lectori pentru cursurile de calificare (ospatar, bucatar)
Cei mai buni dintre cei buni
Un mare numar de elevi a participat la concursurile (olimpiadele) scolare si la sesiunile de referate si comunicari. Pregatirea elevilor selectati s-a materializat in rezultate frumoase atat la faza judeteana a olimpiadelor pe obiecte de studiu cat si la faza nationala. Amintim in cele ce urmeaza elevii care au reprezentat cu cinste Grupul Scolar Voievod Gelu la nivel national in luna aprilie a acestui an:
La sesiunea de referate si comunicari s-au calificat pentru faza nationala Florin Tripon, Iuliu Torje, Andrana Dume, Paula Rafa, Adina Muresan cu totii elevi in clasa a XI-a. Merita sa amintim ca datorita unui inimos colectiv de elevi si profesori revista scolara „Aripi” s-a clasat pe locul doi la faza judeteana a concursului de reviste scolare, dupa ce in urma cu un an obtinuse locul I.
In loc de prolog
1192 de elevi se pregatesc pentru viata, pentru viitor in cea mai mare unitate de invatamant din judetul Salaj sub indrumarea a 68 de profesori si 13 maistri. Merita amintite toate compartimentele din scoala: contabilitate, secretariat si administratie, care alaturi de colectivul de cadre didactice si maistri nu si-au menajat eforturile pentru ca scoala sa-si indeplineasca pe deplin obiectivele ce-i stau in fata.