„Pentru a fi un invingator, nu renunta! Cine renunta, nu ajunge invingator niciodata”

Acesta este motto-ul – afisat, de altfel, chiar la intrarea in scoala – dupa care se ghideaza dascalii si elevii de la Grupul Scolar Sig in permanenta lor lupta de a nu fi mai prejos decat colegii lor de la oras. Iar stradania lor chiar da rezultate, aici functionand una dintre cele mai moderne scoli din judet, rivalizand sau chiar intrecandu-le la capitolul aspect aspect si la dotari pe majoritatea scolilor de la oras.

Conditii moderne pentru invatare si pregatire profesionala
Deocamdata, pentru pregatirea teoretica si practica a elevilor ce aleg sa urmeze aceasta scoala, sunt puse la dispozitie 10 sali de clasa, un cabinet de informatica dotat la ultimele standarde, un laborator de biologie si unul de fizica – chimie, un cabinet de legislatie rutiera si doua ateliere – unul de tamparie, si unul de mecanica – tinichigerie, amandoua dotate recent prin diverse programe si parteneriate. Scoala beneficiaza de incalzire centrala si apa curenta in fiecare sala de clasa, grupuri sanitare moderne.
Scoala mai are un centru de documentare si informare unde elevii au acces, in conditii estetice si practice deosebite, la aparatura de ultima generatie din domeniu IT – calculatoare conectate la internet, scaner, imprimanta, videoproiectoare si multe altele. Toate acestea pot fi utilizate, gratuit, de intreaga comunitate, primaria angajandu-se sa suporte integral costul consumabilelor.
Pentru transportul elevilor din alte localitati, unitatea dispune de doua masini (un microbuz cu 16+1 locuri si au autoturism de teren ARO), care asigura accesul copiilor in scoala in cel mai scurt timp.
In plus, elevii de aici pot, optional, sa se pregateasca, teoretic si practic, pentru obtinerea permisului de conducere categoria B, scoala fiind dotata cu o masina echipata corespunzator si cu un cabinet de legislatie rutiera.

Viitorii elevi vor invata intr-un campus modern
Toata aceasta baza materiala va fi „eclipsata”, insa, de investitiile ce au inceput, deja, sa se deruleze aici. Este vorba despre amenajarea primului campus scolar din judet, ce va oferi elevilor ce se vor orienta spre scoala din Sig atat conditii si mai bune de educare, cat si facilitati de cazare si servire a mesei. Viitorul campus, care ar trebui sa fie dat in folosinta la finele anului viitor, va avea in componenta inca un corp de cladire cu destinatia scoala, o cantina moderna ( cu club pentru activitati festive), un internat cu camere cu patru paturi si baie in fiecare camera, garsoniere pentru profesori, sala si terenuri de sport. Vor fi construite, de asemenea, patru ateliere – scoala, in care se va desfasura pregatirea practica a elevilor in patru meserii: mecanic auto, tinichigiu – vopsitor auto, tamplar si instalator. Atelierele vor fi dotate cu toate aparatura si instrumentele necesare.
Dupa cum ne declara directorul Grupului Scolar Sig, profesorul Petru Bontea, campusul va oferi posibilitati la nivel european in domeniul informaticii, sportului, stiintelor, pregatirii practicii, pentru aproximativ 600 de elevi. 100 de elevi vor avea si posibilitate de cazare in internatul campusului. De asemenea, elevii din internat si nu numai vor putea servi masa in cantina aflata deja in constructie, capacitatea pe serie fiind de 200 de persoane. Complexul scolar este conceput in perspectiva functionarii unei singure unitati de invatamant in toata comuna, in conditiile in care, in prezent, aici functioneaza nu mai putin de sapte scoli.

O oferta adaptata la piata muncii
Pentru ca elevii ce vin aici pentru a invata tamplarie sa… fure tainele meseriei de la cei mai buni, scoala din Sig are, de ani buni, un parteneriat avantajos pentru ambele parti cu SC SIMEX Simleu Silvaniei. Timp de sase saptamani pe an (cand e nevoie chiar si mai mult), elevii isi fac practica in sectiile de productie, firma declarandu-se foarte multumita de implicarea si de priceperea tinerilor ucenici.
Pentru celelalte specializari, practica se face in atelierele scolii, beneficiind de „material” concret de lucru. Sub indrumarea maistrilor de aici, elevii invata mecanica chiar pe masini aduse pentru reparatii de clienti reali, acestia avand toata increderea in capacitatea viitorilor mecanici de a le solutiona cu profesionism problema.

Potentialul zonei, avut in vedere la oferta de scolarizare
Pentru ca imprejurimile Sigului, in special zona rezervatiei perisagistice Tusa – Barcau sunt de un pitoresc aparte, avand potentialul de a deveni, asa cum ii place directorului Petru Bontea sa spuna, „Branul Salajului”, in oferta de scolarizare a fost cuprinsa o specializare care sa valorifice acest potential. „Suntem o scoala care ne laudam ca venim in intampinarea cerintelor locale – ne-a explicat directorul grupului scolar. Cum la Tusa ar putea functiona, fara probleme, mai multe pensiuni agroturistice, dar toate se lovesc de inconvenientul ca nu se pot acredita pentru ca nu au personal calificat, am infiintat o specializare care sa acopere aceasta lipsa: lucrator in gospodaria agroturistica”.

Oferta educationala pentru anul scolar 2009-2010

cls. a IX – a – Liceu – profilul/domeniul TEHNIC/ FABRICAREA PRODUSELOR DIN LEMN
cls a X – a – SAM – profilul/domeniul : AGRICOL / LUCRATOR IN GOSPODARIA AGROTURISTICA
cls a XI – a – SAM / An completare,profilul/domeniul MECANICA / TINICHIGIU VOPSITOR AUTO
cls a XII – LICEU RUTA PROGRESIVA – zi – profilul/domeniul TEHNIC/FABRICAREA PRODUSELOR DIN LEMN/TEHNICIAN IN PRELUCRAREA LEMNULUI
cls a XII – LICEU RUTA PROGRESIVA – seral -profilul/domeniul:TEHNIC/MECANICA/TEHNICIAN PENTRU INTRETINERE SI REPARATII
cls a XIII – a -zi – LICEU RUTA PROGRESIVA -profilul/domeniul:TEHNIC/MECANICA/TEHNICIAN PENTRU INTRETINERE SI REPARATII
cls a XIII – a -seral LICEU RUTA PROGRESIVA -profilul/domeniul:TEHNIC/MECANICA/TEHNICIAN PENTRU INTRETINERE SI REPARATII