Scriam intr-unul din numerele anterioare ale ziarului nostru ca in Salaj se obtine mai bine de jumatate din productia de polen a tarii. De aici se deduce ca in judet exista un numar apreciabil de apicultori, unii debutanti in tainele albinaritului, altii consacrati. Cum primavara a intrat in drepturile ei calendaristice, stupii au inceput sa se… trezeasca la viata, iar apicultorii incep si ei activitatea intensa in stupina.
Pentru cititorii nostri preocupati de apicultura, l-am rugat pe dl. Stefan Costea, directorul SC Apicola SA, filiala Salaj sa ne impartaseasca din experienta sa de apicultor, de altfel foarte bogata, abordand in speta lucrarile din acest sezon in prisaca. „Intrand direct in subiect, zice dl. director, primele lucrari importante care se fac atunci cand temperatura de afara depaseste 12 grade Celsius sunt: curatirea fundului stupului de albine moarte si a resturilor de ceara cazute in timpul iernii; verificarea prezentei matcii prin existenta puietului din rame; inlaturarea, pe cat posibil a excesului de umiditate din stup; verificarea si eventual completarea hranei. Trebuie avut in vedere faptul ca in aceasta perioada albinele consuma relativ multa hrana, atat pentru createrea puietului, cat si pentru mentinerea in cuib a temperaturii de 34-35 grade Celsius”. Este stiut faptul ca, precum in viata noastra a oamenilor, daca albina este sanatoasa, are mancare si caldura, trece cu bine peste greutati si capriciile vremii, consumandu-si alte etape ale vietii si activitatii ei. In acest sens, dl. Costea recomanda stimularea cu sirop 1/1 cu adaugarea de protofil. Hranirea se face in zilele mai calduroase, daca e posibil de doua-trei ori pe saptamana, pentru a mentine si a stimula ouatul matcii. Cum martie este spre sfarsite, o atentie corespunzatoare trebuie acordata pregatirii stupilor pentru sezonul de culesuri timpurii (pomi fructiferi sau rapita) care in functie de vreme poate debuta in a doua decada a lunii aprilie.