Greva in educatie in fiecare din zilele de teza cu subiect unic

Sindicalistii din Educatie au decis, joi, sa organizeze greva, marti, pe parcursul intregii zile, atunci fiind programata teza unica la Limba si literatura romana. Greva generala va incepe marti si se va derula in toate zilele in care sunt teze cu subiect unic, respectiv in zilele de 5, 13 si 21 mai. Pentru aceste teste sunt inscrisi, la inceputul anului scolar 2008-2009, 426.910 elevi din clasele a VII- a si a VIII -a, potrivit unui ordin al ministrului Educatiei. Totodata, sindicalistii au decis nesustinerea Strategiei Educatiei si Cercetare pentru societatea cunoasterii asumata de federatiile sindicale prin acordul din 24 octombrie 2008. “Daca Guvernul va continua sa manifeste aceeasi atitudine de dispret fata de salariatii din invatamant, federatiile sindicale vor declansa si celelalte actiuni de protest stabilite in urma referendumului”, se arata in Rezolutia adoptata, joi de cele patru federatii.
Gheorghe Izvoranu, presedintele Spiru Haret, a precizat ca la punctul 1 al Rezolutiei adoptate joi, se arata ca prin OUG 34 privind rectificarea bugetara a fost taiata suma de 676 de milioane de lei din bugetul Ministerului Educatiei, astfel ca fondurile pentru plata salariilor cadrelor didactice si pentru programele de infrastructura sunt insuficiente. Potrivit documentului, sindicalistii reclama si faptul ca MAI, MAE si MJ refuza sa faca propuneri privind echivalarea functiilor si resping OUG 37 prin care Guvernul oficializeaza politizarea functiilor de conducere.
Potrivit sindicalistilor, este prima oara cand o lege votata in unanimitate de Parlament (221/2008 privind majorarea cu 50% a salariilor profesorilor nu se aplica).
In documentul citat, federatiile sindicale din Educatie mai mentioneaza ca, pentru Cercetare, in acest an a fost alocat un buget mai mic cu 70% fata de anul 2008, situatie care va duce la blocarea unor proiecte de cercetare, precum si la concedierea a numerosi cercetatori.
La randul sau, Aurel Corea, liderul FSLI, a declarat ca de aceasta “situatie grava” din Educatie se fac raspunzatori Guvernul Boc, Parlamentul si politicenii care “au bulversat intreg sistemul de invatamant”. Sindicalistii mai spun ca greva generala in zilele de 5, 13 si 21 mai, cand sunt programate tezele cu subiect unic, va duce la blocarea anului scolar, deoarece acestea nu vor mai avea loc, iar elevii nu vor mai putea fi admisi la liceu. De asemenea, profesorii spera ca Guvernul sa ia msuri, astfel incat sa nu se ajunga si la boicotarea examenelor de bacalaureat care va duce la imposibilitatea prezentarii la examenele de intrare la facultate.
Razvan Bobulescu, liderul “Alma Mater”, a cerut cadrelor didactice din invatamantul universitar sa se alature celor din invatamantul preuniversitar si sa declanseze si ei greva generala in 5, 13 si 21 mai.
Reprezentanti ai sindicatelor din Educatie se vor intalni, joi, cu presedintele Traian Basescu.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *