Grefierii din instanțele sălăjene au reluat protestele declanșate încă din luna decembrie, asemenea colegilor lor din țară. Revendicările protestatarilor au rămas aceleași: plata drepturilor salariale pe care această categorie profesională le-a obţinut în urma proceselor în justiţie.

Seria protestelor a debutat în decembrie 2023, ajungându-se în situația ca instanțele să fie blocate și să se soluționeze doar cauzele urgente. Magistrații s-au solidarizat cu personalul auxiliar din judecătorii și tribunale.

„Guvernul României, deşi este obligat să asigure respectarea hotărârilor judecătoreşti, a amânat executarea acestora prin eşalonarea plăţii drepturilor salariale pe o durată de 5 ani pentru ca acum, la finalul anului 2023, să intenţioneze să amâne pentru anul 2024 plata tranşei aferente anului 2023. De asemenea, s-a luat act de refuzul alocării sumelor necesare plăţii drepturilor salariale stabilite prin actele administrative emise în cursul anului 2023”, arăta, luna trecută, Adunarea Generală a Judecătorilor din cadrul Tribunalului Sălaj, atunci când a decis, cu unanimitate de voturi, susţinerea protestului desfăşurat de către personalul auxiliar de specialitate şi conex din cadrul instanței.

Înainte de sărbători, după aproximativ 20 de zile de protest, oamenii au renunțat să mai iasă pe scările instituțiilor, pentru a-și arăta nemulțumirile.

Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial acuză guvernanții de nerespectarea hotărârilor judecătoreşti privind drepturile salariale, neplata salariilor integrale prevăzute în statele de funcţii şi a altor drepturi de natură salariale prevăzute de legile în vigoare. În 7 decembrie, la întâlnirea reprezentanţilor sindicatelor grefierilor cu Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Ministrul Justiţiei şi Ministrul Finanţelor Publice, li s-a comunicat faptul că nu se vor aloca bani pentru plata integrală a salariilor prevăzute în statele de funcţii şi nu se vor achita tranşele scadente în anul 2023, atât din hotărârile judecătoreşti definitive, cât şi cele prevăzute de actele administrative emise în anii 2022 și 2023, fapt confirmat acum de fluturașii de salariu primiți de personalul auxiliar din instanțe.

De altfel, acesta este și motivul pentru care oamenii au reluat protestele, pe termen nelimitat.

Pentru a demonstra că personalul auxiliar și conex din instanțe nu are lefuri uriașe sau sporuri nesimțite, Sindicatul Național al Grefei Judiciare Dicasterial a prezentat mai mulți fluturași de salariu, unde figurează, în detaliu, câți bani primește lunar un grefier, în funcție de vechime.