septembrie 28, 2023

Grădina Botanică din Jibou are potenţial, dar nu are clienţi

0

Centrul de cercetare din cadrul Grădinii Botanice are dotări unicat in ţară. Acestea permit studii avansate pentru optimizarea culturilor, insă prea puţini ştiu asta.
Producătorii agricoli, societăţi comerciale sau agenţi economici interesaţi de creşterea productivităţii plantelor, ameliorării şi aclimatizării unor soiuri sau varietăţi de plante ce prezintă interes au posibilitatea să beneficieze de studiile avansate realizate la Centrul de Cercetări Biologice Jibou din cadrul Grădinii Botanice. Directorul Grădinii Botanice Jibou, Cosmin Sicora, a explicat că fluorimetrul cu dubla modulare din dotarea Centrului este deocamdată unic in ţară şi permite explorarea funcţiei fotosintetice la nivel molecular, ceea ce oferă posibilitatea inţelegerii detaliate a acţiunii diferiţilor factori de mediu asupra culturii plantelor. Sau, de asemenea, studierea efectelor unor dăunători sau boli asupra plantelor pentru a putea fi combătute in mod eficient. Cosmin Sicora a menţionat cu părere de rău că deşi baza materială permite efectuarea unor studii avansate de evaluare datorită aparaturii unice in ţară, niciun producător agricol sau companie de profil nu a apelat la Centrul de Cercetări Biologice Jibou.
Deşi, momentan, nivelul de investiţii in baza materială este supus restricţiilor impuse de criza economică, dotarea existentă permite funcţionarea centrului la un nivel acceptabil. Potrivit directorului Cosmin Sicora, unitatea este finanţată din venituri proprii, respectiv asigurarea de expertiză de specialitate, vanzări de material vegetal, taxa de vizitare, etc, şi subvenţii bugetare.
Activitatea de cercetare are o lungă tradiţie in cadrul unităţii, incă de la infiinţare sub indrumarea regretatului prof. dr. Fati Vasile, fondatorul Grădinii Botanice şi a centrului de cercetări. Centrul a cunoscut o invigorare odată cu venirea, in urmă cu un an şi jumătate, a unor specialişti recunoscuţi internaţional. Potrivit lui Cosmin Sicora, mare parte din dotările actuale ale centrului de cercetări s-au realizate in perioada 2007-2009, sub conducerea prof.univ. dr. Nicolae Coman, insă continuă şi in prezent in măsura posibilităţilor.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut