Gratis la muzee pentru copiii și tinerii cu vârste de până la 18 ani. Senatul a adoptat proiectul de lege

Copiii și tinerii până la 18 ani vor intra gratis în muzee după ce Senatul a adoptat tacit, luni, un proiect iniţiat de parlamentarii liberali, care prevede gratuitate pentru această categorie de populație.

Tinerii vor putea vizita gratuit muzeele și colecţiile publice de drept public,dacă acestea se află în subordinea autorităţilor publice locale şi centrale.

Potrivit senatorului Gigel Ştirbu, iniţiatorul legii, muzeele reprezintă instituţii culturale şi educative care oferă oportunităţi excelente pentru învăţare.

Accesul gratuit ar încuraja tinerii să exploreze lumea artei, istoriei, ştiinţei şi culturii, experienţă ce poate stimula curiozitatea şi învăţarea continuă, potrivit inițiatorilor. Un alt argument este acela că tinerii ar trebui să aibă acces la aceste resurse pentru a înţelege şi aprecia moştenirea culturală a societăţii lor şi a altor culturi, iar cei cu resurse financiare limitate nu ar trebui să fie excluşi de la experienţe culturale şi educative importante din cauza costurilor, a precizat Ştirbu.

”Prin oferirea de gratuitate tinerilor, se pot atrage persoane din diverse grupuri demografice, ceea ce poate contribui la promovarea unui mediu mai inclusiv şi deschis. De asemenea, muzeele pot servi ca locuri pentru discuţii şi dezbateri pe teme culturale, istorice sau sociale. Prin facilitarea accesului tinerilor la aceste instituţii, se poate promova implicarea civică şi conştientizarea problemelor actuale”, se arată în expunerea de motive a proiectului de act normativ.

Propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii muzeelor şi a colecţiilor publice 311/2003 va fi supusă dezbaterii şi votului în plenul Camerei Deputaţilor, for decizional pe acest proiect legislativ.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *