decembrie 5, 2022

Graiul Salajului 6.000 de exemplare și 70 de ani de existența

Cotidianul nostru – al tuturor salajenilor – scrie o noua fila de istorie. Astazi s-a tiparit exemplarul cu numarul 6.000 din noua serie, începuta în 1989, când publicația a fost relansata, devenind cel mai vechi brand activ al județului – “Graiul Salajului”. 

Anul acesta este un an cu dubla semnificație pentru Graiul Salajului. Cotidianul a ajuns la 6.000 de numere, fiind cel mai longeviv ziar din județul Salaj. Anul acesta, Graiul Salajului împlinește 70 de ani de existența (1946 – 2016).
În urma cu cinci ani, ziarul împlinea 65 de ani și se mândrea cu o alta cifra rotunda, 5.000 de apariții neîntrerupte de dupa decembrie 1989.
Dincolo de faptul ca a fost atât de mult timp sursa de informare pentru salajeni, Graiul Salajului reprezinta și un punct de reper pentru istorici și cercetatori. În anul 1982, în revista de cultura “Acta Musei Porolissensis”, editata de Muzeul de Istorie, doi istorici – Valentin Daraban și Doru E. Goron – semnau articolul “Contribuții la istoria presei românești în Salaj – Graiul Salajului, organ de lupta democratica”. Astazi, doctorul în istorie Marin Pop, șef de secție la Muzeul Județean de Istorie și Arta Zalau, semneaza studiul “Graiul Salajului – Un document de istorie salajeana”, pe care îl redam aici.
Se împlinesc 70 de ani de la aparitia primului ziar românesc din judetul Salaj de dupa cel de al Doilea Razboi Mondial. Primele doua numere ale gazetei apar sub numele de “Salajul Nou”, schimbându-și titulatura în “Graiul Salajului” începând cu numarul 3, din 18 august 1946. Dupa cum se afirma și în platforma-program, gazeta își propunea sa informeze “de tot ce se întâmpla mai de seama, în țara și în strainatate”, și promitea ca va fi “o adevarata oglinda a vieții Salajului, din cel mai mic sat și pâna la orașul de reședința”.
Din pacate, țara noastra intrase sub sfera de influența sovietica, având de suferit și presa. Totuși, pentru noi, pentru istorici, colectia ziarului “Graiul Salajului” din anii respectivi reprezinta o sursa importanta de informație.
Dupa 22 decembrie 1989, primul ziar care a aparut în judetul Salaj a fost din nou Graiul Salajului. Primul numar a purtat numele de “Tara Silvaniei” si aparea în data de 23 decembrie 1989. Este mai mult un ziar-manifest. Începând cu data de 30 decembrie 1989, ziarul îsi schimba numele în Graiul Salajului. Iata ce se afirma în articolul-program, intitulat “La început de drum”: “Am asteptat mult aceasta clipa a putintei scrierii si rostirii adevarului si vom fi la înaltimea vremurilor pe care le traim. Ne pare bine ca oamenii ne cauta, vin la redactie, ne scriu, înseamna ca si cred în noi. Pe de alta parte, ne dam foarte bine seama ca mai avem multe de facut, ca pentru noi lupta abia acum începe, ca sunt o mie si una de probleme nerezolvate, o mie si una de teme neîncepute. Forte avem, curajul însa – de ce sa n-o spunem ? – trebuie înzecit, însutit. Vremurile de pâna mai ieri nu se vor mai întoarce niciodata, pentru ca în lupta dintre bine si rau a învins si va învinge întotdeauna binele.
Scriem Graiul Salajului cu mândrie, o mândrie întemeiata pe istoria milenara a acestor locuri si frumusetea neasemuita a limbii vorbite la poalele muntilor Mesesului si Plopisului, stop_coloana pe Somes, Crasna si Barcau, pe vaile Almasului, Agrijului si Salajului.” În continuare, autorii subliniaza faptul ca urmau a fi primite si publicate fara a fi cenzurate, scrisori, mesaje si opinii din toate colturile Salajului. Se pornea la drum cu sloganul Graiul Salajului – în graiul curat si liber al salajenilor”.
În tumultuosul an 1990, Graiul Salajului era singurul ziar care apare în județul Salaj și constituie o sursa importanta de informare pentru studiul istoriei recente, coroborata, bineînțeles, cu documentele de arhiva și istorie orala.
De-a lungul anilor regasim în coloanele cotidianului Graiul Salajului numeroase articole de istorie locala sau naționala, editoriale ale unor condeieri de mare verva și talent, informații importante privind mersul tranziției sau al capitalismului original românesc, scandaluri politice sau de corupție, etc.; în fapt o oglinda fidela a societații în care am trait dupa 1990, se arata în studiul realizat de dr. Marin Pop.

“Cred ca și pe viitor rolul și rostul presei este acela de a reda evenimentele fara ura și fara partinire, de a informa cetațenii și, nu în ultimul rând, de a fi acel câine de paza al democrației. Acum, când prestigiosul cotidian salajean Graiul Salajului împlinește frumoasa vârsta de 70 ani, îi urez cât mai multe și mai reușite apariții, sa fie la fel de imparțial și profesionist și la împlinirea centenarului”, spune Marin Pop, doctor în istorie, cu lucrari prezentate inclusiv în sesiuni internaționale, ultima fiind chiar anul trecut la Berlin.

“Graiul Salajului este primul ziar pe care l-am studiat când m-am întors în țara. De atunci și pâna acum îl studiez zilnic. În opinia mea, Graiul Salajului este un reper în presa salajeana. Este cel mai vechi ziar și îl urmaresc în fiecare zi. La mulți ani”, ne spune Cosmin Sicora, directorul Gradinii Botanice “Vasile Fatti” Jibou, director al Centrului de Cercetari Biologice din Jibou și director al Gradinii Botanice din Cluj-Napoca. Sicora are o cariera remarcabila, la un moemnt dat fiind cercetator și la Institutul de Geomicrobiologie și Ecologie Mircobiana de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite ale Americii.

“Graiul Salajului este ziarul cu care am colaborari extraordinare. Scrie pertinent, ma bucur sa regasesc printre paginile ziarului, pe lânga informații utile, și câte un articol de istorie. Graiul Salajului este cel mai vechi ziar românesc din județ care astazi înca mai apare. Este evident ca și la ora actuala este facut cu profesionalism. Aici, la Arhivele Naționale de Stat din Zalau, adapostim toata colecția cotidianului, editata din 1946 și pâna în prezent, colecție ce a fost pusa la dispoziția istoricilor pentru studiu de nenumarate ori. La mulți ani și sincere felicitari”, ne spune Danuț Pop, directorul Arhivelor Naționale de Stat din Zalau.

 

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *