Gigi Becali, arestat pentru 29 de zile

Omul de afaceri Gigi Becali a fost arestat, vineri dimineata, pentru 29 de zile, de magistratii Judecatoriei Sectorului 1 din Capitala, care au admis cererea procurorilor in acest sens, dupa un proces care a inceput la ora 1.00 dimineata si a durat mai bine de cinci ore.
Alaturi de Becali au mai fost arestati Catalin Zmarandescu, Stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu si Dumitru Beciu. Instanta a dispus ca toti cei cinci sa stea in arest 29 de zile. In cazul lui Marius Petrinel Geavela, instanta a decis sa nu ia masura arestarii preventive, interzicandu-i insa acestuia sa paraseasca tara.
Avocatii celor arestati au declarat pe loc recurs. “M-am lamurit si cu dumneavoastra, doamna presedinte”, a spus Gigi Becali din boxa arestatilor, dupa ce decizia instantei a fost anuntata.
Sentinta a fost primita cu suparare de unul dintre cei arestati, un barbat cu un tatuaj pe gat, acesta incepand sa ameninte si sa injure. Dupa citirea sentintei, Becali a primit incurajari de la apropiatii prezenti in sala, unul dintre ei spunandu-i ca toata tara este alaturi de el iar un altul anuntand “o revolutie in justitie”.
La iesirea din sala, sustinatorii lui Becali si-au manifestat nemultumirea fata de “abuzul” instantei. Avocatul lui Becali, Gheorghe Mateut, a calificat si el decizia judecatorilor drept “abuziva”.
Probele procurorilor impotriva lui Becali: inregistrari telefonice si declaratiile victimelor
Procurorii au prezentat instantei care judeca cererea de arestare a lui Becali mai multe inregistrari ale convorbirilor telefonice ale acestuia, care insa, in opinia avocatului sau, Gheorghe Mateut, nu probeaza implicarea omului de afaceri in sechestrarea celor trei persoane care i-au furat masina. “Probele procurorilor sunt inregistrari de convorbiri telefonice ale domnului Becali si declaratiile partilor vatamate”, a declarat Mateut, la finalul sedintei de judecata. Mateut a aratat insa ca din inregistrarile telefonice nu reiese implicarea lui Becali in sechestrarea celor trei, iar declaratiile partilor vatamate sunt contradictorii. Avocatul Mateut a explicat ca declaratiile partilor vatamate contrazic cele spuse de acestia anterior, in sensul ca, initial, cei trei au declarat ca au fost victimele unui accident rutier pentru ca ulterior sa revina si, in noile declaratii, sa sustina ca au fost raniti cu focuri de arma.
Mateut a vorbit chiar si despre existenta unei convorbiri telefonice intre una dintre persoanele sechestrate in urma furtului masinii sale si “un puscarias din Belgia”, care-l invata pe primul cum sa procedeze pentru a obtine un certificat medico-legal care sa ateste ca a fost ranit de oamenii lui Becali pentru ca apoi sa-l santajeze pe omul de afaceri. “Am sustinut si in fata instantei ca toate elementele din declaratiile partilor vatamate duc cu gandul la o tentativa de santaj aspra domnului Becali”, a afirmat Mateut. Avocatul a subliniat si faptul ca in dosar nu exista plangeri ale victimelor, ci doar declaratii de parte vatamata. Mateut nu a putut preciza care este, in prezent, statutul celor trei persoane care ar fi fost sechestrate dupa ce ar fi furat masina lui Becali. “Nu stiu daca sunt arestati sau nu, nu am gasit in dosar elemente legate de statutul lor”, a declarat Mateut. Avocatul a facut declaratiile dupa mai mult de trei ore, cat a durat sedinta de judecata.
In fata sediului Judecatoriei Sectorului 1, Becali a fost asteptat de rude si apropiati, dar si sustinatori ai cauzei sale care, pe parcursul procesului, au cerut, uneori zgomotos, eliberarea sa. Printre acestia se aflau rudele Giovanni si Victor Becali si Teia Sponte, dar si Cosmin Olaroiu sau primarul din Stefanesti, Anghel Rababoc, impreuna cu viceprimarul localitatii. Becali a fost retinut, joi, de procurori, fiind acuzat, alaturi de alte cinci persoane – Catalin Otto Zmarandescu, Stefan Dediu, Nicolae Dumitrascu, Dumitru Beciu si Marius Petrinel Geavela – de trei fapte de lipsire de libertate in mod ilegal. Dediu este acuzat si de uz de arma neletala din categoria celor supuse autorizarii, fara drept.
Parchetul Capitalei, care a cerut arestarea acestora, sustine, in motivarea pericolului pentru ordinea publica pe care il reprezinta cei sase, ca “s-au erijat in organe de aplicare a legii”. Cei sase sunt acuzati ca, in ianuarie, au prins si sechestrat trei barbati care ii furasera masina omului de afaceri.
Finantatorul clubului Steaua, Gigi Becali, a fost adus, joi, la ora 21.08 , la sediul Judecatoriei sectorului 1 Bucuresti, unde a fost audiat de un magistrat. Cu putin timp inainte de a fi adusi cei sase acuzati la instanta, avocatul lui Gigi Becali, Gheorghe Mateut, a ajuns la sediul Judecatoriei sectorului 1 direct de la Aeroportul Baneasa, el venind de la Cluj special pentru a-l apara pe finantatorul clubului Steaua.
Avocatul Gheorghe Mateut a declarat jurnalistilor ca el este avocatul ales si Gigi Becali nu a fost citat pana joi, astfel ca nu se impunea aducerea sa cu mandat la Politie, pentru a fi audiat. Surse judiciare afirma insa ca Becali a fost citat de doua ori, dar el nu s-a prezentat la audieri la Parchetul Capitalei, in dosarul privind sechestrarea de persoane.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *