Gheorghe Pop de Oarta – primul prefect român al Salajului dupa Marea Unire

Gheorghe Pop de Oarta – primul prefect  român al Salajului dupa Marea Unire

În galeria marilor personalitati salajene din generatia Marii Uniri, la loc de cinste se înscrie si Gheorghe Pop de Oarta, primul prefect al Salajului dupa Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. 

rn

S-a nascut în comuna Bicaz (sub Codru) la data de 23 aprilie 1865. Familia sa era originara din Oarta de Jos. Tatal sau, Simion Pop, era functionar, iar mama sa, Maria Vaida, casnica. A urmat cursurile scolii primare din Bicaz, iar cele secundare la liceul romano-catolic din Satu Mare, în perioada 1876-1884. Studiile superioare le-a facut la Facultatea de Drept din Budapesta, împreuna cu alti tineri români dornici sa învete carte.
Dupa terminarea studiilor universitare s-a reîntors în Salaj si a luat parte la luptele politice si nationale ale românilor, alaturi de George Pop de Basesti, Iuliu Maniu, Iuliu Coroianu, Andrei Cosma si altii.

rn

Gheorghe Pop de Oarta si-a început cariera profesionala în anul 1892 la Zalau, unde devine avocat. În acest domeniu a profesat peste 40 de ani, fiind ales dupa Marea Unire decanul baroului de avocati din Zalau, functie pe care a îndeplinit-o din anul 1923, pâna în vara anului 1932, când a fost numit pentru a doua oara prefect de Salaj si astfel cele doua functii deveneau incompatibile.

rn

A luptat, pe taram politic, alaturi de George Pop de Basesti si a participat activ la toate actiunile pe care conducerea P.N.R le-a întreprins. Un astfel de caz a fost cel din anul 1905, când au avut loc alegerile parlamentare, în timpul carora autoritatile maghiare au declansat o campanie de teroare si violenta de nedescris. El prezinta Comisiei Centrale a judetului Salaj un act de protest prin care cere pedepsirea abuzurilor grave care s-au savârsit în circumscriptia Cehu Silvaniei.

rn

Liderul românilor din Zalau în timpul razboiului si Marii Uniri

În vara anului 1914 izbucnea prima mare conflagratie mondiala. Gheorghe Pop nu a fost mobilizat, deoarece avea aproape 50 de ani. A ramas în Zalau si, datorita prestigiului de care se bucura în fata autoritatilor maghiare, a intervenit de câte ori a putut si a alinat suferintele multor români.
La sfârsitul razboiului a participat activ la procesul de constituire a noilor structuri de putere românesti din Salaj. Pe data de 11 noiembrie 1918 a luat fiinta, la Zalau, în casa lui Gheorghe Pop, Consiliul National Român pentru judetul Salaj, al carui presedinte a fost ales. În aceasta calitate, a doua zi a înstiintat judetul si a supervizat actiunea de constituire a C.N.R. si G.N.R. în toate localitatile judetului. Iata continutul acestui apel: „On(orate) Domnule! Va aducem la cunostinta ca Sfatul National Român comitatens, la recercarea prezidentului, d-nul Teodor Mihali, s-a înfiintat si ca pe membru ales în acest comitet va recercam ca, în 24 de oare, sa binevoiti a face pasii de lipsa, ca în cercul D-tale, sa se înfiinteze sectiunile comunale române a(le) sfatului comitatens, si despre organizare aveti a raporta în cel mai scurt timp. Pentru spezele efective sa deschideti colecta nationala. Despre modul cum s-a înfiintat comitetul comitatens Veti fi înstiintat prin manifest”.

rn

De doua ori prefect al judetului Salaj

rn

Dupa realizarea Marii Uniri, pentru functia de prefect al judetului Salaj, George Pop de Basesti l-a recomandat presedintelui Consiliului Dirigent, Iuliu Maniu, pe Gheorghe Pop de Oarta, datorita meritelor deosebite pe care le-a avut pâna atunci si conduitei sale morale ireprosabile. Iata ce îi scria Iuliu Maniu lui George Pop, cu câteva saptamâni înainte de trecerea acestuia din urma în eternitate: „Constatând primirea scrisorii D-Voastre grabesc a Va multumi pentru parintestile sfaturi, atât de necesare, ce mi-ati împartasit. Va rog, sa fiti siguri ca ma voiu nazui, întru toate, a le urma. E greu de tot a lucra azi, lipsindu-ne, în mare masura, barbatii, cari ar fi aplicati si potriviti sa primeasca functii, pentru conducerea trebilor publice. Greutatile începutului sunt enorm de mari, dar ne va ajuta Dumnezeu. – De prefect în Salaj, va fi numit, conform dorintei D-Voastre, Dr. George Pop din Zalau. Om vrednic, cu autoritate, harnic, întru toate potrivit pentru functia aceasta însemnata si de mare raspundere. Consiliul (Dirigent -n.n.) a fost unanim de aceasta parere. Deleu (Victor – n.n.) e în resortul de Interne, la centru. – Petrol va merge, cât se poate de curând. Bumbac, dupa ce vor sosi vapoarele din America. – În Banat, Sârbii au început sa fie înlocuiti cu Francezi. În partile D-Voastre, asemenea vor înainta, în curând, trupele române. Sunt în miscare spre Orade. -Lucrurile nu merg cu iuteala dorita. Sunt multe necazurile dreptilor si prea mare ticalosia pacatosilor”.
Astfel, Gheorghe Pop devenea primul prefect român al Salajului, îndeplinind aceasta functie în perioada 25 aprilie 1919 si pâna la data de 22 aprilie 1920, când s-a schimbat guvernul de coalitie cu cel condus de generalul Averescu. A mai îndeplinit aceasta functie si în timpul celei de a doua guvernari taraniste, 1932-1933.

rn

A fost alaturi de salajeni si a reusit sa tina
lucrurile sub control in vreme de restriste

rn

Dupa cum se poate observa si din scrisoarea lui Iuliu Maniu, cei patru ani de razboi au avut un efect dezastruos asupra întregii societati. În anul 1919 judetul nostru s-a confruntat cu multe probleme economice, sociale si culturale, dar datorita tactului de care a dat dovada si muncii asidue a prefectului Gheorghe Pop ele au fost depasite cu bine.
Fiind teritoriu de operatiuni militare, populatia satelor a îndurat rechizitionari, de multe ori nejustificate, atacuri, suferinte si refugieri. În problema aprovizionarii cu cereale au fost sprijiniti de catre Consiliul Dirigent, prin presedintele Iuliu Maniu, care aproba achizitionarea a 300 de vagoane de grâu, în special din judetele Arad si Timis. Astfel, pâna în luna decembrie s-au transportat de aici 70 de vagoane de grâu si 15 vagoane de faina, care au fost distribuite populatiei, la pretul de 250 de coroane/ 100 de kilograme.
În raportul primnotarului judetului Iuliu Pop întocmit pentru luna ianuarie 1920 se specifica faptul ca „o parte considerabila a activitatii functionarilor administrativi o reclama aprovizionarea populatiunei”, care „de prezent au ajuns într-o stare de tot nefavorabila (…) din motivul comunicatiei de trenuri nefavorabila si iregulata, asemenea din motivul tinutei indolenta si nedisciplinata a personalului cailor ferate”.
Aceasta criza a aprovizionarii a încetat abia în toamna anului 1920, populatia având asigurata rezerva de grâu pentru tot anul, iar la porumb se înregistrase, de asemenea, o recolta buna.
Din ordinul guvernului de la Bucuresti s-a sistat si activitatea comisiei judetene de aprovizionare, care fusese înfiintata din ordinul Consiliului Dirigent. Aceasta a avut un rol deosebit în aprovizionarea cu articole de prima necesitate a populatiei ca: petrol, benzina, zahar si altele precum si la stabilirea unor preturi moderate la aceste produse.
Pentru a preîntâmpina aparitia unor stari de tensiune si pentru a se respecta dreptul de proprietate, Gheorghe Pop de Oarta emite o ordonanta în care face apel la mentinerea ordinii publice, deoarece a sosit momentul, spune el, „sa ne apucam pe toate terenele de lucru serios si intensiv (…). Fiestecare locuitor al judetului are datorinta sa respecte legile existente, sa sustina ordinea publica, sa faca economia rationala, sa-si plateasca darile etc., fiindca numai prin împlinirea acestor datorinte poate astepta ajutorul statului si al autoritatilor”.

rn

 

rn

Presedinte al Camerei de Agricultura
si al primului Consiliu Judetean Salaj

În vara anului 1925, pe data de 25 august, au fost organizate la nivelul întregii tari alegeri pentru înfiintarea Camerelor de agricultura judetene, în conformitate cu noua lege votata de catre Parlament la sfârsitul sesiunii din anul 1925. Constituirea oficiala a Camerei de Agricultura din Salaj a avut loc pe data de 3 septembrie 1925. În functia de presedinte a fost ales Gheorghe Pop de Oarta. De asemenea, în anul 1926 a fost ales în functia de presedinte al primului Consiliu Judetean Salaj, fiind reales în anul 1930.

rn

Sfârsitul si posteritatea

rn

Din pacate, traiectoria pamânteana a lui Gheorghe Pop se încheie în dimineata zilei de Craciun a anului 1933, cand populatia Salajului primea vestea trista ca marele barbat, Gheorghe Pop de Oarta, care i-a condus pâna în urma cu doar o luna, în calitatea sa de prefect al judetului, a trecut le cele vesnice, împartasit cu Sfintele Taine ale muribunzilor, dupa lungi suferinte, la vârsta de 67 de ani. Era o pierdere ireparabila pentru întregul judet.
Ziua de 27 decembrie 1933, când el a fost înmormântat, a fost o zi de doliu pentru salajeni. Toti intelectualii judetului si mii de tarani au tinut sa-l conduca pe ultimul drum pe cel care a fost îndrumatorul lor sincer. La înmormântare a participat si prietenul si colaboratorul sau apropiat, Iuliu Maniu.
Cu trecerea în eternitate a lui Gheorghe Pop se stingea decanul unei generatii de luptatori nationali români din Salaj. Trupul sau a a fost dus spre vesnica odihna în Cavoul familiei Pop din satul Oarta de Jos.

rn

În toate functiile pe care le-a avut, si nu au fost deloc putine, Gheorghe Pop si-a facut datoria cu demnitate si constiinta patriotica. Ca o sinteza a întregii sale activitati, amintim si noi ceea ce este scris, ca epitaf, pe cruce aflata în cimitirul „domnilor” din Oarta de Jos: „GHEORGHE POP DE BaSEsTI, fost primul prefect român al Salajului, avocat, decanul baroului Salaj, senator, presedinte al Consiliului judetean si al Camerei de Agricultura judeteana, primcuratorul bisericii române unite din Zalau, decorat cu Steaua României în grad de comandor; 1865-1933”. Mai adaugam ca a îndeplinit functia de prefect în ultimul an al vietii sale (1932-1933) si jurist-consult pe viata a bancii „Silvania” din simleu, filiala Zalau. Zalauanii îi spuneau Gyuri baci, deoarece timp de peste 40 de ani i-a aparat cu profesionalism si impartialitate atât pe români cât si pe maghiari, în calitatea sa de avocat.

rn

Din pacate, casa din spatele Prefecturii, în care a locuit Gheorghe Pop de Oarta si în care a fost ales Consiliul National Român al Salajului în toamna anului 1918, la fel ca multe alte monumente istorice, se afla în plin proces de degradare.

rn

Dr. Marin Pop

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *