“Gaură” de 3,4 milioane de lei dată de firme “fantomă” din Sălaj şi alte judeţe

Mai multe societăţi “fantomă” din Cluj, Harghita, Sălaj şi Covasna au creat un prejudiciu de circa 3,4 milioane de lei, 10 persoane fiind cercetate de procurorii DIICOT pentru “gaura” dată bugetului de stat.

Procurorii DIICOT, împreună cu ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Cluj au efectuat miercuri un număr de 10 percheziţii pe raza judeţelor Cluj, Hargita, Sălaj şi Covasna, într-o cauză vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în săvârşirea infracţiunii de evaziune fiscală.

“În fapt, s-a reţinut faptul că, în cursul anului 2014, un număr de cinci suspecţi, au constituit un grup infracţional organizat, în scopul comiterii unor infracţiuni de evaziune fiscală, activităţi infracţionale realizate în perioada 2014-2015, prin implicarea unor societăţi comerciale cu comportament suspect, care au utilizat documente fiscale fictive şi au emis documente fictive către alte societăţi implicate în mecanismul evazionist, în scopul sustragerii de la plata obligaţiilor fiscale către bugetul de stat şi al obţinerii de sume de bani în mod ilicit”, se arată în comunicatul menţionat.

Conform sursei citate, activităţile membrilor grupului infracţional au fost desfăşurate în mod organizat, fiind identificate şi utilizate societăţile de tip “fantomă”, cu comportament suspect, care nu au derulat în realitate activităţi comerciale, dar au generat în schimb documente contabile justificative utilizate de celelalte societăţi “beneficiare”, implicate în mecanismul evazionist, pentru a opera diferite manopere fiscale ilicite, de sustragere de la plata obligaţiilor fiscale. Prin utilizarea documentelor justificative fictive, emise de societăţile de tip fantomă, s-a urmărit ca prin intermediul societăţilor “beneficiare” să poată fi virate în conturile acestor societăţi sume de bani rezultate din sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale a firmelor “beneficiare”, sume care ulterior fie au fost retrase în numerar de o parte din membrii grupului infracţional, fie au fost utilizate pentru achiziţionarea de diferite bunuri.

“În cauză se efectuează cercetări fată de un număr de 10 suspecţi. Valoarea totală a prejudiciului cauzat bugetului de stat prin sustragerea de la plata obligaţiilor fiscale este în sumă de 3.394.926,22 lei. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, suspecţii şi inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie”, se mai arată în comunicatul DIICOT.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *