Gata cu declarațiile vamale tipărite

S-a terminat cu declarațiile vamale tipărite, anunță ministrul Finanțelor, Marcel Boloș.

Potrivit acestuia, se caută modalități de optimizare a proceselor și accelerarea trecerii la noile soluții digitale în domeniu.

O noutate o reprezintă sistemul de declarare a mărfurilor – Sistemul de export automatizat – AES RO, o soluție modernă pentru efectuarea controalelor vamale. Acesta înlocuiește vechiul sistem destinat procesării declarațiilor vamale de export, care presupunea prezentarea documentelor pe hârtie.

Așadar, declarația vamală nu va mai fi tipărită, iar documentele justificative se vor transmite exclusiv prin intemediul sistemului, acolo unde se va realiza și schimbul de mesaje cu operatorii.

Noul sistem AES-RO se utilizează pe bază de certificate digitale calificate.

“Acesta este doar un pas din planul de acțiune pentru modernizarea sistemelor vamale, în sensul digitalizării formalităților vamale, având ca principale beneficii micșorarea timpilor de vămuire și reducerea interacțiunii între operatori și lucrătorii vamali. Sigur că nu eludăm nici nevoia de monitorizare riguroasă asupra respectării standardelor etice în rândul angajaților vamali. La reorganizarea instituției, va exista o direcție specială care să verifice că aceștia acționează în conformitate cu legile și regulamentele în vigoare și că evită orice formă de corupție”, spune ministrul Marcel Boloș.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *