Vehiculele evazionistilor vor fi confiscate
Echipe mixte formate din comisari ai Garzii Financiare, reprezentanti ai Politiei Romane si ai Directiei Agricole Salaj deruleaza, incepand de sambata trecuta, controale zilnice privind comertul ilegal de cereale. Dupa cum ne-a declarat Petru Pop, directorul coordonator al Garzii Financiare Salaj, controalele fac parte dintr-o campanie nationala, in baza ordonantei de urgenta 93/2009, care consolideaza cadrul legal privind combaterea evaziunii fiscale de pe piata cerealelor. Actul normativ a fost elaborat „ca urmare a amplificarii activitatilor comerciale ilicite cu cereale si cu produse procesate din cereale”, a precizat Pop.
Politistii si comisarii actioneaza pe principalele cai de circulatie si vor controla vehiculele care transporta in scop comercial cereale sau produse de panificatie neinsotite de documentele prevazute de lege, care sa justifice provenienta acestora. Evazionistii vor suporta amenzi cuprinse 3.000 si 5.000 de lei, li se va confisca marfa si mijloacele de transport, riscand, de asemenea, sa se aleaga si cu pedepse penale. „Este o masura drastica, dar menita sa descurajeze faptele de evaziune si frauda fiscala, sa extinda baza de impozitare in agricultura”, este de parere directorul Garzii salajene.
Acesta a mai spus ca vor fi verificati si detinatorii de spatii de depozitare, procesatorii de cereale, dar si producatorii de paine si produse de panificatie.
Potrivit oficialilor Garzii Financiare, in luna iunie, evaziunea fiscala pe piata cerealelor a adus un prejudiciu de 75 milioane de lei.
Pentru descurajarea comertului ilicit cu produse accizabile, din prima zi a lunii iulie, echipe mobile ale Garzii Financiare Salaj si ale Autoritatii Vamale, desfasoara actiuni de supraveghere si control a operatorilor economici care comercializeaza si detin astfel de marfuri in zona Biroului Vamal Halmeu din judetul Satu Mare. Ca urmare a acestor actiuni, precizeza Petru Pop, au scazut cantitatile de marfuri comercializate prin magazinele duty-free din zona verificata, fiind confiscate, totodata, cantitati insemnate de tigari si produse din tutun.
Peste 5 tone de ardei fara acte
Comisarii salajeni au aplicat o amenda in valoare de 3.000 de lei si au confiscat 5,4 tone de ardei gras de la doi pretinsi producatori agricoli, care incercau sa comercializeze marfa in zona Pietei Agroalimentare din Zalau, fara sa dispuna de documentele necesare. „In 25 iunie, am depistat doua mijloace de transport in zona pietei centrale, conducatorii acestora – D. Florin si P. Virgil – incercand sa comercializeze 5,4 tone de ardei gras”, a spus Pop.