Gabriela Olar, consilier municipal USR: Cheia performanței o reprezintă forța sectorului privat!

“Indiferent cât beton și asfalt toarnă o primărie, fără un sector privat performant, administrația locală nu va performa!”. Este mesajul pe care îl transmite Gabriela Olar, liderul consilierilor municipali USR, la câteva zile după ce Zalăul a găzduit Business Forum Nord-Vest.

“Investitorii din județele din regiune au transmis că vor ca Nord-Vestul României să devină motorul economic al țării dar au transmis și un mesaj autorităților locale, acela că, pentru transformarea zonei într-un model de succes pentru întreaga țară este nevoie de infrastructură corespunzătoare, reducerea birocrației, fiscalitate predictibilă și politică adecvată de resurse umane”, punctează consilierul municipal.

În opinia sa, unul dintre cei mai importanți indicatori pentru performanța unei administrații locale este forța sectorului privat, însă, în cele mai fericite cazuri, primăriile doar au grijă să creeze condiții favorizante atunci când un investitor strategic își anunță intenția de a veni la nivel local, fără să își asume, multe dintre ele, un dialog real și direct, un rol activ în dialogul cu sectorul privat și în atragerea de investiții și investitori.

“Atragerea de fonduri europene este foarte importantă pentru dezvoltarea localităților, iar capacitatea de a mobiliza aceste fonduri arată proactivitatea și implicarea administrației locale în dezvoltarea comunității. Avem nevoie de infrastructură, de șosea de centură și autostradă, de dezvoltarea unui parc industrial în Zalău, de atragere de investiții noi și investitori.

În cifre concrete, în ultimii zece ani, PIB/capita a crescut in Salaj cu doar 131%, ceea ce ne plasează pe locul 25, departe de județele din regiune, iar ponderea economiei locale în PIB ul național este, în procente, printre cea mai mică din România: 0,8%. Avem încă o autonomie financiară scăzută ceea ce arata o incapacitate a autorităților locale de a identifica venituri rezultate din activități economice. Nu ne mai putem permite să fim <la coada clasamentului> national, nici măcar ultimii într-o regiune care își dorește să fie motorul economic al României! Și pentru că vorbeam de necesitatea și importanța infrastructurii, un studiu al UBB arată unul din căile către creșterea economică: PIB-ul pe cap de locuitor este cu 25% mai mare în județele care au autostradă față de județele fără autostradă”, spune Gabriela Olar.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *