Fundația ACASĂ Zalău, felicitată de ANPC. Comisarii NU au găsit nicio hibă la controlul inopinat

Fundația ACASĂ Zalău, felicitată de ANPC. Comisarii NU au găsit nicio hibă la controlul inopinat

Săptămâna controalelor ”în forță” ale comisarilor Agenției Naționale pentru protecția Consumatorului (ANPC), controale conduse de vicepreședintele Sebastian Hotca, s-a încheiat și cu o veste bună pentru Sălaj.

Unul dintre cele mai cunoscute centre de recuperare din țară care oferă și servicii specifice căminelor de vârstnici – FUNDAȚIA ACASĂ Zalău – nu a scăpat de vizita comisarilor. Dar, de această dată, curățenia, condițiile de cazare și tratare a vârstnicilor, mai ales respectul arătat față de pacienți, l-au determinat pe vicele Hotca să dea exemplu de ”AȘA DA” această locație.

Trebuie precizat faptul că și aici controalele s-au efectuat inopinat, în aceeași zi de 17 ianuarie 2023, când au fost verificați și alți prestatori de servicii de același tip, din Zalău și Românași. Și, oricât au căutat prin încăperile centrului, comisarii ANPC nu au găsit deficiențe privind respectarea normelor sanitare și legale de funcționare. Mai mult, Hotca a felicitat direct personalul centrului pentru modul în care muncesc și tratează vârstnicii.

”Închei într-o notă optimistă prima etapă din acțiunile programate în regiunea N-V Cluj, în anul 2023, și am toate motivele să cred că, așa cum am sperat de fiecare dată când intram într-o locație, și-n viitor vom putea găsi și conditii decente în căminele pentru persoane vârstnice, de acestă dată dorința mi s-a îndeplinit.

Am fost la un cămin de bătrâni și de recuperare în care operatorul economic (n-am să-i dau numele pentru a nu fi acuzat că-i fac reclamă) a înțeles ce înseamnă respectul pentru persoanele vârstnice, asigurându-le acestora condiții decente de cazare, produse depozitate în condiții de igienă și siguranță, mâncare proaspătă și mult râvnita curățenie, așa cum trebuie să fie peste tot.

Deci, iată ca se poate, și sunt convins că există astfel de locații și-n alte zone din România, de aceea apelul meu către aparținătorii persoanelor vârstnice rămâne același, și vă rog să fiți extrem de atenți în alegerea acestor cămine, solicitați să vi se prezinte toată unitatea înaintea de încheierea contractului, inclusiv blocul alimentar sau date privind firma de catering care livrează mâncarea, doar fiind exigenți în aceste privințe va crește nivelul serviciilor oferite, și să ne sesizați când lucrurile nu sunt în ordine.

Oricum, comisarii ANPC vor continua acțiunile de acest fel și vor verifica și reverifica toate unitățile din toată țara, pentru a ne asigura că persoanelor vârstnice NU li se servește mâncare din produse expirate și NU sunt cazați în conditii insalubre”, este mesajul publicat de Sebastian Hotca, vicepreședintele ANPC.

Oficialul a anexat și o serie de fotografii care confirmă spusele sale și, într-adevăr, ordinea, curățenia, normele sanitare și de siuranță sunt o normalitate la Fundația ACASĂ din Zalău.

Dorina Bucknall: ”Respectul față de cei vulnerabili și respectul de sine ne obligă și se poate!”

Am recunoscut locația descrisă de Sebastian Hotca din fotografii și am contactat directorul centrului, pe doamna Dorina Bucknall, cea care asigură managementul centrului de recuperare și al căminului de vârstnici din aprilie 2015.

Însă, este și persoana care a militat, în anii *90, pentru înființarea Fundației ACASĂ.

Doamna Bucknall a confirmat pentru Graiul Sălajului controlul ANPC și, în deplina-i modestie caracterictică, a precizat că este doar o normalitate ceea ce s-a găsit la ACASĂ Zalău.

În opinia domniei sale, este trist că această normalitate a devenit, în societatea actuală, ceva de felicitat. În oferirea serviciilor de tipul celor de la ACASĂ Zalău RESPECTUL ar trebui să primeze, atât cel față de persoanele vulnerabile cărora li se încredințează soarta în mâinile personalului, dar și respectul de sine al celor care aleg să furnizeze astfel de servicii celor în nevoie.

”Căminul penstru vârstnici și blocul alimentar aparținând fundației ACASĂ au fost controlate de către ANPC la data de 17 ianuarie 2023. În urma verificărilor, am fost personal felicitați de către organele de control și îndemnați să menținem standardele de cazare și igienă constatate. Mă bucură faptul că Fundația ACASĂ constituie, și din acest punct de vedere, un exemplu demn de urmat. Însă, noi nu concepem să funcționăm altfel, așa percepem noi normalitatea. O normalitate pe care întreaga echipă a Fundației ACASĂ reușește să o ofere cu mari sacrificii și resurse limitate, însă respectul față de cei vulnerabili aflați în grija noastră și respectul de sine ne obligă și se poate!

Este trist, totuși, să fii felicitat pentru normalitate, cred că este de fapt un mare semnal de alarmă”, a declarat directorul Fundației, Dorina Buknall.

About Author

4 Comments

 1. Doru

  Da, am constatat si eu acelasi lucru, lucrurile se se deruleaza normal, cf. procedurilor olandeze. Mi-a placut indeosebi profesionalismul d-nei Ghiurco Camelia, asistenta sefa si al d-nei dr. Popa.

 2. Marta Payer

  Sunt de acord cu felicitarile Inspectorului ANPC, sunt meritate de intregul personal ! Centrul “Acasa” este renumit pentru serviciile acordate pacientilor, pentru curatenia exemplara. Responsabilitatea, respectul acordat pacientilor, politetea si bunul simt, domina in activitatea personalului. Felicitari !!!
  Pacat ca sectia de pediatrie nu mai functioneaza, nu mai este finantata, pentru copiii cu disabilitati. Era extrem de eficienta in recuperere si cu siguranta ar fi extrem de necesara.

 3. Oare de nu vă credem…ați dat tel înainte pt că așa procedează ANPC cu prietenii lor… pt că mâncați și beți cu sefii de acolo..și nu mai faceți publicitate mascată ca instiuție publică…făceți-vă datoria și atât…sau copiați Agenția de mediu care își face datoria ca voi….

 4. Esc

  Normal ca nu au gasiy nimic, doar e fundatie olandeza.La Haller si Romanasi au gasit pt ca sunt romanesti.Dar la Ciobanca nu au fost in control?Ciudat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *