Functionarii primariei Zalau – campionii primelor de Craciun

In ultima sedinta a Consiliului Local, alesii zalauanilor au aprobat mai multe proiecte de hotarare prin care s-a decis ca angajatii primariei (si nu numai) sa fie “cadorisiti” cu sume destul de consistente, reprezentand prima de Craciun, pe care functionarii o asteapta, cu mult drag, in preajma sarbatorilor de iarna.
Prime de Craciun, reprezentand 5% din fondul cu cheltuielile pentru salarii, au incasat angajatii Casei Municipale de Cultura, ai Directiei de Asistenta Sociala Comunitara, precum si functonarii publici si personalul contractual prevazut in Statul de functii al aparatului de specialitate al primarului, aparatul propriu al Consiliului local si al Directiei Publice Comunitare de Evidenta a Persoanelor. “Bani de porc” au primit si angajatii Directiei Generale pentru Administrarea Domeniului Public, dar si cei de la Serviciul Taxe Speciale precum si politistii comunitari.
Valoarea totala a cadoului depaseste 3 miliarde de lei vechi! Bani care provin din bugetul local. Buget la care contribuie, in fiecare an, prin taxele si impozitele platite, “Maria Sa” – contribuabilul zalauan.
Banii s-au acordat tinandu-se cont de perioada lucrata efectiv in cursul anului 2008, dar si de perioada de concedii. Astfel, fara prime vor ramane angajatii care au fost in concediu fara salariu, pentru o perioada mai mare de 30 de zile precum si cei care au fost sanctionati disciplinar sau au contabilizat peste trei absente nemotivate.
Cuantumul sumelor primite a stat in “pixul” sefilor de birou sau de institutii care au stabilit cati bani merita sa primeasca fiecare angajat in parte. Cat despre sefi, acestia au fost evaluati de catre executivul primariei.
Totusi, comparativ cu “darurile” primite anul trecut, acest Craciun va fi mult mai sarac pentru functionarii administratiei locale din Zalau. Astfel, potrivit informatiilor primite de la purtatoarea de cuvant Manuela Ghiurutan, premiile acordate angajatilor Primariei municipiului Zalau si unitatilor subordonate sunt cuprinse ntre 500 si 1100 lei, in conditiile in care, in 2007, au existat bonusuri, pentru sefi, fireste, si de 4.000 de lei (40 de milioane in lei vechi).
Reducerea semnificativa a primelor a fost decisa de catre executivul primariei. “La nivelul municipiului nu resimtim, deocamdata, criza economica, dar am hotarat totusi sa fim cat mai prudenti in acordarea bonificatiilor. Si asta in conditiile in care s-ar putea ca anul viitor primaria sa nu mai primeasca sume la fel de consistente din impozitul pe venit al agentilor economici, tinand cont de problemele cu care se confrunta principalele companii din Zalau”, ne-a declarat primarul Radu Capilnasiu.
Altii primesc mai putin
Si daca functionarii de la primaria unicului municipiu salajean primesc pana la 11 milioane lei vechi la celelalte administratii locale din Cehu, |imleu si Jibou, mosul este mai sarac.
Angajatii primariei Jibou stau cel mai rau la capitolul “bani de porc”. Astfel, conform declaratiilor lui Eugen Balanean, primarului orasului, primele se vor incadra intre 100 si 130 de lei, in functie de fondul de salarizare a fiecarei institutii subordonate.
La Cehu Silvaniei, functionarii vor primi bonificatii egale, indiferent de salariul de baza sau pozitia detinuta in cadrul institutiei. De fapt, la Cehu nu se vor primi sume cash ci bonuri valorice de 250 de lei pentru toti angajatii .
Mai generos cu propriii subordonati este primarul Septimiu Turcas din Simleu care a hotarat, impreuna cu consilierii locali, sa ofere fiecarui functionar sume cuprinse intre 400 si 700 de lei, fondul de salarizare al institutiei fiind criteriul de departajare. “Doresc insa sa precizez ca nu vor fi diferente intre angajatii din acelasi birou sau institutie. Procentul de 5% a fost impartit in mod egal si aceeasi suma o va primi si angajatul simplu si directorul”, a declarat Septimiu Turcas.

Lasă un răspuns

NOTA: sunt interzise injuriile, incitările la ură ori violență, cuvintele obscene și atacul la persoană. Publicația „Graiul Sălajului” nu răspunde pentru opiniile postate în rubrica de comentarii, responsabilitatea formulării acestora revenind integral autorului comentariului. Orice persoană care se consideră prejudiciată de conținutul unui comentariu, are posibilitatea să solicite ștergerea comentariului respectiv, în baza unei cereri în acest sens, transmise pe adresa de email a redacției: graiulsj@unisys.ro

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Sari la conținut