Funcționarea celor două centre de vaccinare din Zalău costă aproape 360 de mii de lei pe lună

7
2289

În momentul de față, în Zalău sunt organizate două centre de vaccinare, unul în incinta Cercului Militar Zalău și unul la Centrul de zi pentru persoane vârstnice “Tinerețe fără bătrânețe”.

Centrul de la Cercul Militar Zalău are trei puncte de vaccinare, iar pe măsură ce va fi suplimentat numărul de vaccinuri, va deveni funcțional și cel amenajat la Centrul de zi pentru persoane vârstnice “Tinerețe fără bătrânețe”, aici fiind pregătite două puncte de vaccinare.

Demersurile pentru organizarea acestor centre au fost făcute de primărie, prin Direcția de Asistență Socială Zalău, cu resursele proprii, atât de personal, cât și de materiale, cu sprijinul SADP Zalău, SC Citadin Zalău și Crucea Roșie Sălaj, spun reprezentanții municipalității.

De luni, 18 ianuarie, funcționează Centrul de vaccinare situat în incinta Cercului Militar Zalău, zilnic, în intervalul orar 8.00-20.00.

Costul necesar pentru demararea funcționării acestui centru (instalarea unui reflector, achiziția unui covor antiderapant, materiale de curățenie, dezinfectanți, truse de prim ajutor etc.) a fost de aproximativ 3.000 lei.

Cât despre personal, Directia de Asistență Socială Zalău asigură zilnic, de luni până duminică, 10 persoane pentru aceasta activitate (2 medici, 3 asistente medicale, 4 registratori și un muncitor calificat), iar Direcția de Sănătate Publică Sălaj, prin cabinetele medicilor de familie asigură, de luni până duminică, 4 persoane (2 medici și 2 asistente medicale).

Potrivit datelor furnizate de primărie, cheltuielile estimate pentru o lună pentru funcționarea ambelor centre de vaccinare sunt de 358.569 lei, din care 306.382 lei cheltuieli de personal și 52.187 lei cheltuieli materiale.

Pentru activitatea din cadrul Centrului de vaccinare amenajat în incinta Cercului Militar Zalău, singurul funcțional în prezent, cheltuielile estimate sunt de 196.700 lei pe lună, din care 162.700 lei cheltuieli de personal și 34.000 lei cheltuieli materiale.

Pentru activitatea prestată în cadrul centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 personalul medico-sanitar şi auxiliar este plătit la oră : 90 lei/ora pentru medici, 40 lei/ora pentru asistenţi medicali, 20 lei/ora pentru registratori.

După ce mai mulți primari din țară și-au arătat nemulțumirea față de faptul că trebuie să organizeze astfel de centre, susținând că nu au banii necesari, Executivul a decis, prin OUG, ca toate cheltuielile curente şi de capital pentru operaţionalizarea centrelor de vaccinare împotriva COVID 19 să se asigure de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii, prin transferuri către bugetele locale. Finanțarea cheltuielilor către administrațiile locale se va face după ce DSP-urile vor încheia contracte de finanțare cu primăriile.

7 COMENTARII

  1. Dar cabinetele medicilor de familie ce au? Pacienții lor să fie vaccinați la ei în cabinete , doar acolo se fac curent tratamente injectabile, alte categorii de vaccinuri etc.Le place lor să se scarpine cu stânga-n dreapta și sa aibă motiv de cheltuit bani publici.In țările unde sănatatea publică este prioritate națională se vaccinează în stradă soferii pe geamul autoturismului lăsat iar nouă ne trebuie centre de vaccinare pe care să le dotăm de la zero.Rușine.

  2. Nici eu nu merg la Jibou, Cehu sau Simleu, astept Zalaul. Nu-i vorba de 2 centre, ar putea fi 10,in Zalau, dar nu sunt inca dozele de vaccin. Vor fi. Bine ca s-au mai civilizat oamenii si vor sa se vaccineze.

LĂSAȚI UN MESAJ

NOTA: sunt interzise injuriile, incitarile la ura ori violenta, cuvintele obscene si atacul la persoana.

Publicatia „Graiul Salajului” nu raspunde pentru opiniile postate in rubrica de comentarii, responsabilitatea formularii acestora revenind integral autorului comentariului.

Orice persoana care se considera prejudiciata de continutul unui comentariu, are posibilitatea sa solicite stergerea comentariului respectiv, in baza unei cereri in acest sens, transmise pe adresa de email a redactiei, graiulsj@unisys.ro.

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.