Funcţionarii publici vor primi incă o jumătate de salariu sub formă de spor de stres

Funcţionarii publici vor primi  incă o jumătate de salariu  sub formă de spor de stres

Funcţionarii publici urmează să primească lunar un spor de stres de 50 la sută din salariul de bază. Senatorii au votat luni acordarea sporului de risc si solicitare neuropsihica, după ce Curtea Constituţională a respins parţial prevederea legislativă, menţionând că sporul poate fi acordat, dar că el nu poate face parte din salariul de bază.
Anul trecut, în luna noiembrie, CCR a decis, ca urmare a unei sesizări a Guvernului Cioloş, ca sporul pentru risc si suprasolicitare neuropsihica poate fi acordat functionarilor publici, dar fara ca acesta să fie inclus în salariul de baza. Textul initial prevedea ca „pentru compensarea activitatii specifice, personalul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50 la sută, aplicat la salariul de baza lunar, care face parte din acesta si care constituie baza de calcul pentru sporuri si alte drepturi care se acorda în raport cu salariul de baza”.
CCR a declarat neconstitutionala ultima parte a articolului, argumentând că s-ar fi introdus un privilegiu în privinta modalitatii de determinare a salariului de baza, ajungându-se la situatia în care alte sporuri ar putea sa fie calculate având drept baza si sporul de risc si suprasolicitare neuropsihica, ceea ce echivaleaza cu legiferarea unui spor la spor.
În noua formă, textul precizează doar că “functionarii publici din cadrul Agentiei Nationale a Functionarilor Publici beneficiaza si de un spor pentru risc si suprasolicitare neuropsihica de 50 la sută, aplicat la salariul de baza lunar”.
Senatul a fost prima camera sesizata în acest caz. Legea trebuie votată şi la Camera Deputatilor pentru a fi adoptata.

Până şi sindicaliştii “se sperie” de aşa sporuri

Am vrut să aflăm şi părerea sindicaliştilor referitor la acest spor de stres de 50 la sută din salariul de bază pentru funcţionarii publici.
“Mă bucură interesul aleşilor pentru salarizarea funcţionarilor publici, doar că subiectul trebuie abordat fără emoţie şi bine gândit, altfel discrepanţele salariale dintre funcţiile publice se vor adânci. Cred că salarizarea în sistemul bugetar trebuie rezolvată prin Legea salarizării unitare, acest spor de 50 la sută nu face decât să adâncească diferenţele salariale între funcţionarii publici, fără să aibă efect benefic asupra activităţii şi a serviciilor prestate către populaţie şi ar pune presiune inutilă pe buget, fără a-şi atinge efectul scontat, acela de a aduce echitate în salarizarea funcţiei publice. Rămân ferm pe poziţie că salarizarea în sistemul bugetar trebuie făcută prin Legea salarizării unice din sistem”, spune Laurenţiu Ghiuruţan, secretar al Filialei Cartel Alfa Sălaj. “Ca şi sindicalist mă bucur, dar, ca om responsabil, recunosc că măsura mă şochează”, a adăugat Laurenţiu Ghiuruţan.

Funcţionarii publici sunt aceia care deja o duc
ca-n sânul lui Avram, în papucii statului

În rândul funcţionarilor publici intră aproape tot aparatul bugetar. stop_coloana După lege, funcţionarii publici sunt persoane fizice, cetăţeni care deţin, în condiţiile legii, funcţie publică într-un serviciu public al comunei, oraşului, judeţului, municipiului. Vorbim aşadar despre angajaţii instituţiilor de stat, cei din deconcentrate, ministere, Guvern, şi lista poate continua.
În cazul unora, salariile pe care le primesc sunt deja de ordinul a multe mii de lei, iar un spor de stres de 50 la sută, în condiţiile în care funcţionarul public nici măcar nu apare în topul celor mai stresante locuri de muncă, ar însemna o sumă de bani mai mult decât frumoasă în plus la leafă, lună de lună.
Nu e de ignorat nici presiunea considerabilă pe care ar pune-o pe bugetul de stat o asemenea măsură, în cazul în care deputaţii vor considera şi ei că sporul de stres de 50 la sută se justifică în cazul funcţionarilor publici.

Senatorul sălăjean Crisitian Lungu spune că nu e normal
ca angajaţii de la stat să câştige mai mult decât cei din privat

Senatorul PMP de Sălaj, Cristian Lungu, spune că luni nu a putut vota din cauza unor probleme tehnice pe care le-a întâmpinat la sistemul de vot electronic. Dacă ar fi putut vota, spune că s-ar fi abţinut oricum, pentru că, în opinia sa, aceste acordări de sporuri nu îşi au rostul, din moment ce în prezent se lucrează la Legea salarizării unitare. “Toate aceste salarii şi sporuri în domeniul bugetar trebuie reglementate prin Legea salarizării unitare, care sper să ajungă la vot cel târziu în luna iunie. Dacă vor fi indicate surse de finanţare reale, concrete, nu creşteri economice viitoare sau împrumuturi, voi vota pentru această lege. Dar orice majorări salariale sau sporuri trebuie să fie sustenabile, să nu ajungem iar ca în perioada 2008 – 2010”, spune Cristian Lungu.
Senatorul sălăjean se declară împotriva unei discrepanţe salariale prea mari între mediul bugetar şi cel privat. “Personal, nu susţin ca remuneraţiile bugetarilor să fie mai mari decât ale celor care lucrează în privat, având pregătire asemănătoare şi desfăşurând activităţi asemănătoare. Un asemenea dezechilibru e nesănătos din punct de vedere economic. Dacă acest spor pentru solicitare neuropsihică, acordat funcţionarilor publici, va duce la o astfel de situaţie, e greu să votezi, mai ales pentru un asemenea cuantum. Se va crea o situaţie în lanţ, vor urma alte categorii care vor cere sporuri, iar în acest fel duci bugetul în prăpastie, existând posibilitatea să apară o altă criză, care se va materializa din nou prin tăieri de sporuri şi salarii”, spune Cristian Lungu.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *