Fumatorii, mai inghesuiti

In mai multe tari din lume, fumatul este deja interzis, partial sau total, inca de cativa ani. La noi, aproape jumatate dintre romanii de peste 18 ani sunt fumatori. Noua lege antifumat, intrata in vigoare de la inceputul acestui an, ii nemultumeste pe unii patroni de baruri si restaurante. Acestia trebuie sa reinvesteasca in localuri la comanda statului. Daca spatiul localului are peste 100 de metri patrati, atunci patronii vor trebui sa acorde cel putin 50% din suprafata nefumatorilor si sa izoleze spatiul de cel al fumatorilor, care trebuie ventilat corespunzator. Iar daca localul are sub 100 metri patrati, vor putea opta sa functioneze ca unitati in care se fumeaza ori in unitati in care nu se fumeaza. Desi se stia despre noile reglementari de un an, operatorii economici nici acum nu le cunosc bine, probabil din dezinteres, iar Protectia Consumatorilor a inchis deja unele localuri din tara.
Ce efecte are noua lege privind fumatul in locurile publice? Aceasta reglementare va conduce la cresterea numarului de locatii destinate exclusiv fumatorilor. In mod sigur, nefumatorii nu vor sta, intr-un local, la alta masa decat cu prietenii lor care fumeaza si nici fumatorii nu-si vor bea cafeaua la nefumatori (daca sotul fumeaza, iar sotia nu, unde credeti ca stau atunci cand merg la restaurant?). Astfel ca acestia din urma vor fuma pasiv, la fel ca pana acum. Putini sunt cei care renunta la o tigara, doua, pentru prietenul nefumator.
Localurile mai mari vor avea de pierdut, deoarece spatiile pentru nefumatori vor fi mai mult goale, iar fumatorii se vor inghesui in spatiul destinat lor, insotiti, bineinteles de cei care nu au acest viciu. Ca sa nu mai vorbim de investitia pe care trebuie sa o faca un patron pentru a izola spatiul pentru fumatori de cel in care nu se fumeaza.
Prin aceasta lege au de castigat gravidele, copiii si cei care au boli respiratorii, care nu au voie sa stea in fum de tigara. Acestia nu vor fi obligati sa suporte fumul altora, putandu-si proteja sanatatea.
De fapt, problema nu este de a acorda libertate celui care fumeaza, ci de a acorda libertatea celor care nu fumeaza de a respira un aer curat sau… macar mai putin poluat. Poate cu noua lege, cu scumpirea tigarilor si cu inscriptiile de pe pachetele de tigari, va scadea numarul celor care consuma tutun si va fi inteles mai bine efectul nociv al tigarilor.

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *