Tot mai multi „intreprinzatori” speculeaza „goliciunea” din buzunarele romanilor si ofera produse aparent originale la preturi mult sub preturile pietei. Specialistii avertizeaza, insa, ca de cele mai multe ori este vorba despre produse contrafacute, care fie pun in pericol sanatatea consumatorului, fie se defecteaza foarte repede sau nu satisfac cerintele minime de calitate.
Cu totii am fost tentati sa cumparam de la colt de strada parfumuri Gucci ori Givenchy la pret de cateva beri, convinsi de insistentele vanzatorului ambulant ca este vorba despre parfumuri 100 la suta originale, pretul foarte mic datorandu-se, cica, importarii fara taxe ori faptului ca ar fi furate din magazinele de profil. Cunoscatorii afirma, insa, ca astfel de argumente sunt cat se poate de false, produsele originale vanzandu-se exclusiv in magazine specializate, in cadrul unor retele de distributie cunoscute, si nu in piete, pasaje sau prin intermediul unor vanzatori ambulanti.
Daca achizitionat produsele respective dintr-un magazin, felul in care arata acel spatiu poate spune multe despre originea reala a produselor. In acelasi timp, vanzatorul unor produse originale trebuie sa fie capabil sa ofere informatii suplimentare referitoare la marfurile comercializate. Ambalajul este, totodata, un amanunt important. Un produs original are intotdeauna un ambalaj personalizat, de calitate, care nu sufera transformari din cauza eventualelor fluctuatii ale temperaturilor din spatiile in care sunt depozitate. Indiferent daca produsul cu pricina este comercializat prin intermediul unor distribuitori autorizati, ambalajul trebuie sa poarte insemnele producatorului.
Personalizarea produselor, prin etichetare – in cazul articolelor de imbracaminte sau inscriptionarea numelui importatorului – in special la parfumuri – constituie un alt aspect de care clientii trebuie sa tina cont. Astfel, hainele de „firma” au intotdeauna o eticheta personalizata, iar produsele cosmetice originale si, in special, parfumurile, trebuie sa aiba o holograma. Daca aceasta din urma nu este inca obligatorie, inscriptionarea numelui importatorului este. Codurile de bare trebuie sa fie intacte, fara stersaturi sau bucati lipite.
Lipsa certificatului de garantie trebuie sa trezeasca in acelasi timp suspiciuni. Electrocasnicele si electronicele cumparate din piete sau alte locuri neautorizate nu au garantie si nici nu pot fi reparate.
Un sfert din piata – contrafacuta
Cand faceti cumparaturi aveti o sansa din patru sa dati peste un produs contrafacut. Cel mai frecvent contrafacute sunt parfumurile, imbracamintea, incaltamintea, produsele de marochinarie, accesoriile de telefonie mobila, dar si consumabilele de birotica, medicamentele, echipamentele si materialele de constructii. Daca hainele, ceasurile, jucariile ori electronicele sunt de mult timp victima piratilor, in ultima perioada are loc pe plan international o explozie in ceea ce priveste contrafacerea de medicamente, tigari sau chiar alimente (de la banalele racoritoare, la laptele praf pentru bebelusi).