Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI) considera ca in noile programe ar trebui ca religia sa fie optionala si sa dispara muzica si desenul de la liceu, intrucat programa este foarte incarcata, a declarat prim-vicepresedintele federatiei, Simion Hancescu. Federatiile sindicale din educatie s-au intalnit, marti, la Ministerul Educatiei cu reprezentantii conducerii institutiei, in Comisia de dialog social, iar spre sfarsitul intrevederii a sosit si ministrul Ecaterina Andronescu, pentru a discuta reducerea programelor de studiu la liceu. Potrivit lui Hancescu, masura privind reducerea orelor a fost „pripita si luata pompieristic”. „Sustin masura reducerii programelor la 30 de ore pe saptamana in liceu, dar acest lucru trebuie discutat in comisii de lucru, propunere acceptata, de altfel, chiar de ministrul Educatiei”, a spus prim-vicepresedintele FSLI la iesirea din Ministerul Educatiei.
Liderul sindical a mai spus ca in noile ordine, reducerile nu sunt facute cu cap, motiv pentru care la clasele a IX-a si a X-a la liceele tehnologice a disparut ora de consiliere – dirigentie, desi acolo este nevoie de ele”. Hancescu a adaugat ca la Scoala de arte si meserii pentru copiii cu deficiente de auz a fost introdusa o ora de muzica, iar la clasele a XII-a de la liceele tehnologice, Istoria romanilor a disparut complet. De asemenea, orele de sport sunt „optionale, dar obligatorii”. Mai mult, la liceele vocationale, pentru prima limba straina sunt alocate patru ore, pentru limba a doua, la clasele a IX-a si a X-a cate o singura ora si la clasele a XI-a si a XII-a cate doua ore.
In opinia lui Hancescu, ar fi corect ca din programa de liceu sa fie optionala religia si sa dispara muzica si desenul, mai ales ca in cazul acestora din urma nici nu exista profesori calificati. „Intai sa pregatim profesori de muzica si desen si abia dupa aceea sa fie incluse in programe”, a mai spus prim-vicepresedintele FSLI. Hancescu a mai spus ca ministrul Educatiei a acceptat sa fie reluate discutiile privind reducerile programelor pe comisii de lucru pentru urmatoarele doua saptamani. Conform noilor planuri cadru pentru anul scolar 2009-2010, puse, martea trecuta, pe site-ul Ministerului Educatiei, programul elevilor de liceu va fi redus la maxim 30 de ore pe saptamana.