Fruntași la prețuri. În Zalău se vinde cea mai scumpă ceapă din țară

Bucureşti, Cluj-Napoca, Zalău, Alba Iulia şi Timişoara sunt oraşele cu cel mai scump coş alimentar din România, arată o analiză Hotnews realizată în baza datelor furnizate de Institutul Național de Statistică. La polul opus se află Slobozia, Constanţa şi Iaşi.

În calculul coșului de consum au fost luate în considerare următoarele produse: cartofi, fasole uscată, ceapă uscată, varză de toamnă, carne de porc, usturoi uscat, morcovi, fructe (mere), mere, lapte de vacă, brânză telemea de oaie și ouă. Analiza se bazează pe prețurile la alimentele de bază și nivelul salariilor.

Potrivit analizei, la Zalău se vinde cea mai scumpă ceapă uscată, în Râmnicu Vâlcea, cei mai scumpi cartofi din ţară, la Bucureşti și Slatina e rentabil să vinzi telemea de oaie pentru că e cel mai mare preț pentru un kilogram, la Cluj – cea mai scumpă fasole şi cea mai scumpă varză. Laptele cel mai scump se vinde în Giurgiu și Tulcea, iar ouăle cele mai scumpe se găsesc la Focșani. În medie, anual, preţul coşului de cumpărături creşte cu aproximativ 18 – 20 la sută.

„Inflația alimentară”- creșterea prețului alimentelor din coșul de consum din noiembrie 2023 față de noiembrie 2022 – a fost cea mai mare la Râmnicu Vâlcea – peste 26 la sută, Târgoviște – peste 20 la sută și Vaslui – aproape de 20 la sută.

”Brand-ul” agricol al județului poate fi o explicație. Ceapa de Pericei e renumită în toată țara și, probabil, producătorii și comercianții mizează pe prețul pus pe ”etichetă”. Iar produsele culinare care, de regulă, se lipesc de Cluj sunt ciolanul cu fasole și varza a la Cluj. Poate de aici și prețurile mai mari la cele două produse – varză și fasole.

Cert este că Zalăul, după Cluj, are cel mai scump coș de cumpărături din țară, în ciuda nivelului salarial care este spre coada topului național.

sursa foto: hotnews

About Author

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *