Desi economiile din Zona Euro par sa-si revina din criza, inregistrand valori negative ale inflatiei, Romania continua sa aiba cea mai ridicata rata a inflatiei din Uniunea Europeana: 5,9 la suta, neschimbata din luna mai. Astfel, potrivit Oficiului European pentru Statistica EUROSTAT, inflatia in Zona Euro a fost, in iulie, de -0,1 la suta (comparativ cu perioada similara a anului trecut). Cele mai mici rate anuale ale inflatiei au fost observate in Irlanda, (-2,2 la suta), Portugalia (-1.6 la suta), Belgia, Spania si Luxemburg (-1.0 la suta fiecare). Cele mai ridicate au fost observate in Romania (5.9 la suta), Polonia (4.2 la suta) si Lituania (3.9 la suta).
„n zona euro, componentele principale cu cele mai ridicate rate anuale ale inflatiei au fost alcoolul si tutunul (4,4 la suta), bunuri si servicii (2,1 la suta), hoteluri si restaurante (1,9 la suta), pe cand cele mai scazute rate au fost remarcate la transporturi (-4,8 la suta), telecomunicatii (-1,0 la suta).
Preturi tot mai mari, la salarii in scadere
Inflatia este procesul de crestere semnficativa si persistenta a nivelului preturilor, fiind corelata cu scaderea puterii de cumparare a populatiei. Faptul ca avem cea mai mare inflatie din Europa inseamna, in mod automat, ca avem cea mai mare crestere de preturi, ce merge in paralel cu scaderea salariilor.