Fratii de peste Prut ne-au vizitat ieri; moment-cheie in pregatirea infratirii de la Badacin din 27 martie

Fratii de peste Prut ne-au vizitat ieri; moment-cheie in pregatirea infratirii  de la Badacin din 27 martie

O delegatie condusa de primarul Ion Cretu din comuna Razeni, de langa Chisinau, a ajuns ieri (luni 19 martie) in Salaj, pentru a se intalni cu primarul comunei Pericei, Boncidai Csaba, si cu prefectul Florin Florian. A fost un moment-cheie al demersului initiat de Graiul Salajului pentru infratirea celor doua comune, din care provin faptuitorii Unirii de la 1 Decembrie 1918 – Iuliu Maniu, din Badacin, comuna Pericei, care a pus decisiv umarul la Unirea Transilvaniei cu Romania, si Ion Inculet, din Razeni, care a semnat actul Unirii Basarabiei. 

rn

Pe data de 27 martie, data Unirii Basarabiei cu Romania in 1918, reprezentanti celor doua comune vor semna la Badacin un ACORD DE INFRATIRE SI COLABORARE, chiar pe masa de lucru a lui Iuliu Maniu, in muzeul dedicat fostului prim-ministru ingrijit de preotul Cristian Borz.
Delegatia de la Razeni, formata din primarul Ion Cretu si consilierii locali Valeriu Beregoi si Valentin Preda, si-a inceput ieri vizita oficiala la Pericei, unde a fost intampinata de primarul Boncidai Csaba. Oficialitatile au vizitat satul Badacin, Casa Memoriala "Iuliu Maniu", iar apoi au vizitat Muzeul Memorial al lui Iuliu Maniu din Biserica Greco-Catolica.
Dupa vizita de la Badacin, alaturi de primarul Periceiului, delegatia de la Razeni a vizitat toate satele comunei, unde au putut vedea realizarile administratiei locale conduse de Boncidai Csaba.
A urmat apoi o intrevedere, la Zalau, cu prefectul judetului Salaj, Florin Florian. La Prefectura Salaj, Florin Florian, i-a primit pe oaspetii din Basarabia, pe primarul Periceiului, Boncidai Csaba si pe reprezentantii cotidianului Graiul Salajului. S-a discutat despre posibilitatile concrete de materializare a colaborarii dintre cele doua comune dupa infratire. Prefectul le-a facut oaspetilor moldoveni un cadou deosebit, o batista cu monograma familiei Maniu si cu harta satului Badacin, in care se identifica si casa in care a locuit fostul premier, batista lucrata manual in comunitatea femeilor din sat
La final, oaspetii din Razeni au vizitat si redactia Graiul Salajului, bucurosi ca un cotidian local organizeaza un eveniment de o asa mare amploare si cu o atat de mare insemnatate.
Primarul Razeniului, Ion Cretu, a amintit in toate discutiile oficiale ca anul acesta la Razeni va realiza un parc, cu o alee a personalitatilor, unde isi va gasi loc si bustul lui Iuliu Maniu.
Graiul Salajului invita pe toti care vor sa ia parte la momentul deosebit organizat la Badacin in 27 martie, pentru a marca oficial o suta de ani de la Marea Unire de la 1918. Cele doua comune au fost in urma cu o suta de ani doua centre importante in realizarea actului Unirii. Comuna Razeni l-a dat Romaniei Mari pe Ion Inculet, cel care a semnat Unirea Basarabiei cu Romania la 27 martie 1918, iar comuna Pericei l-a dat pe Iuliu Maniu, cel care a avut un rol hotarator in realizarea Unirii Transilvaniei cu Romania de la 1 Decembrie 1918.

About Author

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *