Aflata intr-o continua expansiune si in Romania, franciza se intrevede ca o reteta legala care permite “copierea” unei afaceri de succes. In intelesul sau larg, franciza reprezinta reteaua care leaga titularul afacerii de succes de comerciantii interesati in dezvoltrea propriei afaceri.
Scurt istoric
Locul si momentul aparitiei francizei sunt greu de determinat si constituie subiecte de controverse. Dupa unele pareri, vorbim despre o inventie europeana, altii considerand ca este o creatie americana. Francizele au aparut ca modalitati de vanzare la presiunea cresterii productiei. In 1858, Isaac Singer a infiintat o retea de distributie a masinilor de cusut, prin agenti de vanzare independenti pe un anumit teritoriu, oferindu-le asistenta tehnica. La randul lor, vanzatorii aveau obligatia de a-i instrui pe clienti cum sa foloseasca masinile. Sistemul a devenit, insa, cunoscut, odata cu lansarea sistemelor de distributie prin franciza ale General Motors, Coca Cola si Ford. In SUA, afacerile anuale in sistem franciza totalizeaza 500 miliarde de dolari.
Afacerea din banii tai, pe ideea altora
Pe timp de criza, sa incepi o afacere proprie de la zero poate sa nu fie cea mai inspirata alegere. Totusi, daca slujba actuala nu ti se mai pare sigura ori daca te numeri printre disponibilizati, poti deveni propriul tau sef demarand un business in regim de franciza. In acest fel, o firma mare ofera unei societati de dimensiuni mai reduse, licenta pentru a desfasura activitati similare, sub aceeasi marca. Unul dintre principalele avantaje este acela ca, in momentul achizitionarii unei francize, intreprinzatorul are deja modelul de business pus la punct, brandul este unul cunoscut, asigurand fluxul de clienti inca din prima zi. Aceste afaceri sunt mai sigure decat un start-up dupa o idee proprie. Francizatul beneficiaza, la inceput, de training din partea francizorului, apoi de campaniile de marketing si publicitate, costurile fiind repartizate tuturor participantilor din retea. Rezulta, astfel, un impact mai puternic al strategiei globale de promovare si o imagine unitara a marcii. In plus, cheltuiala pe care o implica franciza este sub cea necesara pornirii propriei afaceri.
Cat costa o franciza in Romania
Cei care dispun de banii necesari trebuie, mai intai de toate, sa analizeze piata si apoi sa decida ce fel de brand cauta. Contractul de franciza presupune plata unei taxe (redeventa), al carei cuantum difera in functie de criteriile alese de catre parti: procent din cifra de afaceri sau o taxa fixa. Redeventa acopera cheltuielile francizorului legate de asistenta continua acordata francizatilor, cele legate de dezvoltarea si eficientizarea sistemului, precum si un profit.
In afara de pretul contractului, in costul francizei mai pot intra si alte cheltuieli. Pentru dreptul de intare in retea, francizorul poate pretinde o taxa de intrare, iar in derularea contractului, taxe de publicitate, precum si, daca este cazul, taxe de exclusivitate sau de training.
Intreprinzatorul mai trebuie sa ia in calcul si cheltuielile cu procurarea mijloacelor necesare derularii afacerii: achizitionarea/inchirierea spatiului comercial, a echipamentelor si plata angajatilor.
Cheltuielile pentru demararea unei afaceri in franciza depind de tipul si dimensiunea afacerii. In cazul unei gogoserii, taxa de intrare si dotarea cu echipamentele necesare se ridica la 5.000 de euro. Investitia creste considerabil, putand ajunge chiar la 200.000 de euro, daca vorbim despre un restaurant.
In perioada de criza, investitorii prefera, insa, francizele de servicii, asigurari sau fast-food, care presupun investitii mai mici decat cele de retail.
In usor declin
2008 a fost un an de exceptie pentru piata francizelor din Romania, cu cresteri fara precedent, cifra de afaceri ridicandu-se la aproximativ 1,3 miliarde de euro. Pentru acest an, specialistii estimeaza o usoara scadere a business-urilor derulate de cele 500 de retele de franciza prezente in Romania, scadere pusa, evident, pe seama declinului economic. Printre cele mai cunoscute francize se numara: McDonald@s, Pizza Hut, Kentucky Fried Chicken, Fornetti, Motor Jeans etc.
Tipuri de franciza:
1. Franciza de investitie – francizatul trebuie sa investeasca mai mult, desi obtine managementul strategie, angajeaza un tert pentru a conduce afacerea (hoteluri si restaurante)
2. Franciza de management – francizatul conduce o echipa de operatori, intr-o anumita regiune
3. Franciza executiva – francizorul conduce si opereaza singur afacerea (consultanta financiara, management de proiect)
4. Franciza comerciala – francizatul investeste intr-un sediu comercial, echipament si personal, el fiind si proprietar, si operator (magazine de haine, electronice etc)
5. Franciza de vanzare si distributie: francizatul este comis-voiajor, distribuind produse intr-un teritoriu limitat si isi poate angaja personal, daca are nevoie
6. Franciza de antreprenor: franciza investeste putin, cumparand dreptul sa opereze un serviciu (instalatii, reparatii, paza)